Autor: Triin Tabur • 3. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kimmel: apteeker peab võimalusel pakkuma odavaimat ravimit

Patsiendi omaosalus on liiga suur, aga teatud ravimid on odavnemas, arvab apteekrite liidu juht Kai Kimmel Eesti Päevalehes.

Eile avalikustatud OECD raport juhtis taas tähelepanu, et Eesti patsiendi omaosalus käsi- ja retseptiravimite ostmisel on liiga suur, ligi 59%. Rohkem maksavad Euroopas vaid poolakad. Miks see nii on ja kuidas saaks olukorda parandada?

Siiani oli haigekassa hüvituse summa väga väikene, mistõttu püsis kõrge ka inimese poolt makstud summa. See tähendas, et haigekassa hüvitas ühe retsepti pealt kuni 12,79 € ja mitte sentigi rohkem, hoolimata ravimi hinnast. Oktoobris jõustuva seadusega kaotatakse see piir aga ära. Patsiendile tähendab see, et kui ta ostab haigekassa poolt kompenseeritava soodusravimi, siis lahutatakse ravimi maksumusest maha kindlaks määratud inimese oma kulu (3,20 €) ning ülejäänu summast pool maksab haigekassa – summa suurus siinjuures enam rolli ei mängi. Kokkuvõttes tähendab see, et soodsaks muutuvad need ravimiretseptid, mille kogu maksumus on kallim kui 29 eurot (kuna sel puhul on haigekassa makstav summa suurem kui 12,9 €). See on väga tänuväärne muudatus ja edasiminek. Valitsuse väitel tähendab see, et inimestele lähevad 50% soodustusega ravimid umbes 22% odavamaks ja ma siiralt usun, et nii see ka on.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099