Autor: Siret Trull • 22. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Streikijad: Valitsuse prioriteet on riigi raamatupidamine

Eelmisel nädalal toimunud läbirääkimistel tervishoiutöötajate ja haiglajuhtide vahel lepingut ei sõlmitud. Põhjuseks mitte ületamatu kuristik poolte seisukohtade vahel, vaid eelkõige sotsiaalministri suutmatus anda kindlaid lubadusi, tagamaks vajaliku raha eraldamist haigekassa ja riigi eelarvetest, teatasid Eesti Arstide Liit ja Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit oma pressiteates.

Haigekassa jaotamata kasum on kogutud, kuid kasutamata jäetud ravikindlustusmaks. Lisaks sellele on haigekassal reservid hädaolukordadeks, mis peavad jääma puutumata. Paradoksaalsel kombel on haigekassa nõukogu pea igal koosolekul mitte suurendanud, vaid vähendanud summat, mis järgmisel aastal jaotamata kasumist kasutusele võetakse. Esialgu pakkus juhatus selleks summaks 22 miljonit eurot, seejärel vähendas nõukogu seda rahandusministri nõudmisel 14 miljonini ja eelmisel reedel 9 miljonini. Seega parandatakse jätkuvalt tervishoiu rahastamise arvel riigieelarve tasakaalu.

Streik jätkub alates esmaspäevast roteeruva skeemi alusel nii ambulatoorses süsteemis kui statsionaaris Põhja-Eesti Regionaalhaiglas, Lääne-Tallinna Keskhaiglas, Ida-Tallinna Keskhaiglas, Tartu Ülikooli Kliinikumis, Pärnu, Narva, Kuressaare ja Viljandi haiglas. Streikivad erialad ja kliinikud vahelduvad. Põlva haiglas toimub 23.-25. oktoobril toetusstreik.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099