23. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väide "kerge seedida" alkoholi turustamiseks ei sobi

Saksamaal turustatakse mahedaid happeid sisaldavat veini, mille kaelaetiketile on trükitud „Edition Mild kerge seedida/seedimissõbralik“. Saksamaa kohtus vaidlustati mõiste „kerge seedida“ kasutamine veini turustamiseks, sest määrus (EÜ) nr 1924/2006 keelab tervisealaste väidete kajastamise jookidel, mille etanoolisisaldus mahu järgi on üle 1,2 mahuprotsendi. Veini turustaja hinnangul ei ole aga määruse mõistes tegemist tervisealase väitega, vaid üksnes viitega üldisele heaolutundele.

Saksamaa kohus esitas Euroopa Kohtule eelotsusetaotluse selle kohta, kas „tervisealane väide“ peab olema väide kasuliku toitumisalase või füsioloogilise mõju kohta, mis on suunatud füüsilise seisundi pidevale paranemisele, või piisab ka väitest ajutise mõju kohta, mis piirdub söömise või joomise ja seedimise vahele jääva ajaperioodiga. Lisaks küsis Saksamaa kohus, kas juhul, kui mõiste hõlmab ka ajutist mõju, ei ole määruse keeld alkohoolset jooki tervisealase väitega reklaamida vastuolus Euroopa Liidu põhiõiguste hartas sätestatud kutse- ja ettevõtlusvabadusega.

Eesti esitas Euroopa Kohtule seisukoha, mille järgi tuleb tervisealaseks väiteks lugeda iga väide, mis viitab aine mõjule inimorganismi funktsioneerimisele või füsioloogilistele protsessidele, sõltumata sellest, kas väide käsitleb kitsamalt üht organit või organsüsteemi või inimese füüsilist ja vaimset seisundit üldisemalt ning kas see puudutab lühi- või pikaajalist mõju. Mis puudutab piirangut Euroopa Liidu põhiõiguste hartas sätestatud kutse- ja ettevõtlusvabadusele, siis seda õigustab Eesti hinnangul rahvatervise kaitse vajadus.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099