Autor: Triin Tabur • 12. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikesaared said telemeditsiinivahendid

Sel nädalal jõudsid Kihnu, Ruhnu ja Vormsi saarele telemeditsiinivahendid, mille kasutuselevõtt lihtsustab saarel tegutsevate esmaabiosutajate tööd ning tagab saarte elanikele suurema turvatunde.

„Riik on viimastel aastatel märkimisväärselt panustanud püsiasustusega väikesaarte elanike turvatunde kasvu ja värskeimaks muutuseks on kaasaegsete telemeditsiinivahendite soetamine, et oleks tagatud kohapealne esmaabi,“ ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur. „Praeguseks töötab nii Kihnu, Ruhnu kui Vormsi saarel esmaabiosutajate meeskond. Tänu uutele telemeditsiinivahenditele on neil edaspidi lihtsam mandril oleva arstiga ühendust pidada ja edastada andmeid patsiendi terviseseisundi kohta. Seeläbi paraneb eelkõige abi pakkumise kvaliteet väikesaarte elanikele,“ lisas minister.

Telemeditsiiniseadmed on välitingimustes, vajadusel ka akutoitel töötavad diagnostika seadmed. Aparatuuri hulka kuuluvad defibrillaator, arvuti, videokaamera ja laboriseadmed. Vahendid võimaldavad saarel olevatel esmaabiosutajatel arvuti teel suhelda Põhja-Eesti Regionaalhaiglas oleva arstiga ja edastada mõõdetavaid terviseseisundi näitajaid (vererõhk, südamefilm e EKG jpm) konsulteerivale arstile. Laboriseadmete abil saab teostada kiiranalüüse (testribadega), mis on olulised teatud terviserikete raskuse hindamisel. Kusjuures arst näeb kaamera vahendusel ka sündmuskohta, abivajajat ja teda abistavat isikut ning saab seega läbi viia videokonsultatsiooni.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099