Autor: Violetta Riidas • 13. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvastikupõhine sõeluuring vähendab rinnavähist tingitud suremust 

Kuigi laiem teadusringkond on juba pikka aega rahvastikupõhise rinnavähi sõeluuringu eeliseid tunnistanud, näib samas eksisteerivat ka aktiivne sõeluuringute vastane kampaania, mida juhivad osaliselt keskuse Nordic Cochrane Centre liikmed. Need vastandlikud seisukohad põhinevad vähiregistrite ja eelretsenseeritud artiklite andmete väärtõlgendamisel. Nende konkreetseks eesmärgiks näib olevat toetada juba olemasolevat vastuseisu kõikidele sõeluuringu vormidele.

Need inimesed, kelle sõnul on kasutatavad meetodid nõrgad, jätavad valikuliselt arvesse võtmata erinevates riikides läbi viidud paljude randomiseeritud uuringute tulemusena saadud arvukad teaduslikud tõendid, mis kinnitavad, et organiseeritud sõeluuring vähendab rinnavähist tingitud suremust. Nad väidavad, et sõeluuringu tulemusena saavutatud rinnavähist tingitud suremuse märkimisväärne langus on põhjustatud ainult ravimeetmete paranemisest, jättes arvesse võtmata varase haiguse tuvastamise kasuteguri. Kui see oleks tõsi, siis tähendaks see, et rinnavähk on adenokartsinoomide hulgas erand selle poolest, et haiguse varajane tuvastamine väljavaateid ei paranda – selline väide on tegelikkusega vastuolus.

Rinnavähki põdevate naiste jaoks annab haiguse varajane tuvastamine tulemuseks ka parema elukvaliteedi vähem ulatusliku kirurgilise sekkumise tõttu. Suurbritannia naiste hulgas, kellel tuvastati rinnavähk sõeluuringu tulemusena, on mastektoomia määr sümptomaatilise vähktõvega naistega võrreldes poole madalam – vastavalt 27% ja 53%.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099