Autor: Violetta Riidas • 20. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülekaalulisust põhjustab soolebakter

Hiina teadusuuring jõudis põhjapanevale järeldusele: inimeste ülekaalulisust põhjustab pigem bakteriaalne infektsioon kui liigne söömine, vähene treening või geneetiline eelsoodumus, kirjutas Tarbija24. 

Kaheksa aastat kestnud uuringus analüüsisid Hiina teadlased ülekaalulisuse ja soolebakteri vahelisi seoseid, kirjutab Financial Times. Shanghai uurijad toitsid soolebakterit hiirtele ja võrdlesid nende kaalutõusu närilistega, kellele bakterit ei manustatud. Viimased ei muutunud ülekaaluliseks, kuigi neid söödeti kõrge rasvasisaldusega toiduga ning hoiti eemal enda treenimisest. 

Enterobakteri nime kandev bakter hõlbustas organismil rasva säilitamist ja ennetas selle kulutamist ja kasutamist, muutes ka ainevahetuse regulaatorgeenide tööd. Enterobakter vallandas ka kemikaali endotoksiin, mis põhjustas insuliini resistentsust ja aeglasemat verest glükoosi üles korjamist pärast söömist. Inimestel läheb kauem aega täiskõhutunde tekkimiseks. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099