Autor: Kadi Heinsalu • 18. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arstitudengid toetavad seksuaalsete vähemuste õigusi

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts toetab rahvusvahelise arstitudengite seltsi ühendorganisatsiooni IFMSA avaldust seksuaalvähemuste sotsiaalse positsiooni parandamisest täies ulatuses.

Tuginedes ulatuslikele teaduspõhistele uuringutele, võttis rahvusvaheline arstitudengiseltse ühendav organisatsioon (IFMSA - International Federation of Medical Students’ Associations) kolmapäeval, 13. märtsil vastu avalduse, milles käsitleb seksuaalsel orientatsioonil põhinevat diskrimineerimist tervist kahjustava tegurina ning kutsub vastutavaid osapooli, sealhulgas riikide valitsusi, aktiivselt tegutsema seksuaalvähemuste kogukonna sotsiaalse positsiooni parandamise nimel. Muuhulgas soovitakse võrdsete õiguste tagamist kooselu sõlmimisel igale inimesele, olenemata soost ja seksuaalsest identiteedist, edastas seltsi nimel nende president Kadri Kasak.

IFMSA usub, et inimõiguste rikkumine ükskõik mis moel on vastuvõetamatu, see hõlmab ka diskrimineerimist seksuaalse orientatsiooni ja sugulise identiteedi põhjal. Valitsev ebavõrdsus ühiskonnas tuleneb poliitilisest ja sotsiaalsest survestatusest, mis on ebaõiglane ja lubamatu. Diskrimineeriv poliitika põhjustab lesbide, geide, bi-, trans- ja interseksuaalide (LGBTI) suhtes stigmatisatsiooni, mis kahjustab tervist ja heaolu kõigi LGBTI seas, mõjutades eriti riskirühmas teismelisi ja noori täiskasvanuid. Seetõttu kutsub IFMSA valitsusi ja tervishoiuorganisatsioone seadusandlikule reformile, sest võrdõiguslikkuse tagamine suudab mõjutada suhtumist, vähendada diskriminatsiooni ning seeläbi parandada ühiskonna tervist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099