Autor: Violetta Riidas • 23. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koostööst välishaiglatega võidavad arstid ja patsiendid

Meil on hea meel, et Tallinna kolleegid kõnnivad meiega sarnasel rajal, ütleb Tartu Ülikooli Kliinikumi ülemarst Margus Ulst.  Oleme rahvusvahelise ning ka Eestimaise koostöö suured pooldajad – näeme, et  see toob tulu kõigile osapooltele.

Kliinikumil on pikaajalised rahvusvahelise koostöö kogemused rea maailma tippkeskustega, piltlikult väljendudes Helsingist Nebraskani USAs. Ühe praktilise näitena tulemuslikkusest võib tuua koostöö Viini ülikooli haiglaga kopsusiirdamise juurutamisel Eestis. Kliinikumis alustati kopsusiirdamisprogrammiga 2007. aastal, kuhu haarati lisaks pulmonoloogidele ja rindkerekirurgidele ka anestesioloogid ja intensiivravi arstid, infektsionistid, patoloogid, taastusravi arstid, füsioterapeudid, transplantatsiooni koordinaatorid jt. Programmi raames viibisid mitmed kolleegid täiendustel ühes maailma suurimas kopsusiirdamiskeskuses Viini Ülikooli kliinikus, samuti Newcastle Ülikooli kliinikus ning mujalgi. Viini Ülikooli kliinikuga sõlmiti ka koostööleping, mille raames siirati 28. aprillil 2009 Viinis prof. Walter Klepetko meeskonna poolt kopsud esimesele Eesti kodanikule. Esimene kopsusiirdamis- operatsioon toimus kliinikumis 7. oktoobril 2010.

Teine hea näide on koostööleping Helsingi ülikooli haiglaga keerukamate südameriketega laste opereerimiseks Helsingis. Tänaseks on hea tõdeda, et koostöö on kasulik patsientidele ja ka mõlemale haiglale. Haigekassaga koos oleme suunanud oma patsiente ravile teistessegi Euroopa keskustesse, samas on koostöölepingu raames väga mitmed meie spetsialistid käinud Euroopa tippkeskustes praktilisel väljaõppel. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099