Autor: Violetta Riidas • 12. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Makaronisööjate maailmas tuleb tsöliaakiat aina enam ette

Tsöliaakia ehk teraviljavalgu gluteeni talumatus on maailmas kõige harvemini õigel ajal diagnoositud haigus, paraku esineb seda aasta-aastalt aina suuremal osal elanikkonnast, kirjutas Tarbija24. 

«See on tõsine terviseprobleem kogu maailmas ja väga suure tähelepanu all,» rõhutas Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku dotsent ja arst-õppejõud Oivi Uibo. 

Kui veel mõni aasta tagasi kannatas Soomes tsöliaakia käes üks protsent elanikkonnast, siis möödunud aasta lõpus oli see inimeste hulk kahekordistunud. Rootsis on tsöliaakiahaigeid juba kolm protsenti. «Oleme Eesti lastel mitmeid populatsiooniuuringuid teinud ja need näitavad, et Eestis on praeguseks 0,3 protsendil lastest see haigus,» lausus Uibo. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099