Potentsiaalselt allergeenseks on hinnatud enam kui 170 toiduainet. Piirkonniti toiduallergeenid erinevad, kuid nn põhilisteks allergeenideks on lapseeas piim, muna, teraviljad, soja, pähklid ja täiskasvanutel pähklid, arahiis, muna, aed- ja puuviljad, kala, koorikloomad. Allergeenideks on küllalt tihti ka seller, sinep, seesam ning reaktsioonide põhjustajateks toidus leiduvad lisaained.
Toiduallergia algab kaasajal lastel varem, on raskem ning kestab kauem. Vanuses 0-14 aastat on toiduallergia kõige sagedasem anafülaksia tekke põhjus. Viimase kümne aasta jooksul on raskete reaktsioonide tõttu haiglaravi vajavate laste arv Euroopas suurenenud seitse korda. Toiduallergiaga kaasnev astma suurendab oluliselt anafülaksia tekke riski ja selle põhjuseks peetakse püsivat eosinofiilset hingamisteede põletikku.