Toiduallergia on jätkuvalt sagenev probleem kogu maailmas. Euroopas on toiduallergiat enam kui 17 miljonil inimesel ja toiduallergia levimus on 2-8%.
Potentsiaalselt allergeenseks on hinnatud enam kui 170 toiduainet. Piirkonniti toiduallergeenid erinevad, kuid nn põhilisteks allergeenideks on lapseeas piim, muna, teraviljad, soja, pähklid ja täiskasvanutel pähklid, arahiis, muna, aed- ja puuviljad, kala, koorikloomad. Allergeenideks on küllalt tihti ka seller, sinep, seesam ning reaktsioonide põhjustajateks toidus leiduvad lisaained.
Seotud lood
OECD värskes aruandes „Health at a Glance 2024“ prognoositakse, et aastaks 2050 on Euroopa Liidus (EL) üle 65-aastaseid inimesi juba kolmandik elanikkonnast. Kui lisada sellele elustiiliga seotud riskitegurid ja sotsiaalmajanduslikud erinevused, on selge, et Euroopa peab kiiresti ajakohastama oma tervishoiusüsteeme, et parandada patsientide elukvaliteeti.