Autor: Kadi Heinsalu • 2. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti mees ei märka oma suguhaigust

Eilsel mehe tervise konverentsil rääkis Rootsis Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuses töötav Ülla-Karin Nurm, et statistika järgi on Eesti meestel keskmisest vähem suguhaigusi, mis paraku tähendab seda, et nad ei märka haigust ega käi arsti juures.

Nurm rääkis, et on kolm üsna levinud ja olulist nakkushaigust: gonorröa, süüfilis ja klamüüdia. Euroopas on gonorröa sagedus tõusnud. Esineb seda kolm korda sagedasemini kui naistel. Meestel 21,6 juhtu 100 000 elaniku kohta, naistel 7,6 juhtu. Pooled juhtudest on noored täiskasvanud. Kolmandik juhtumitest on MSM ehk mehed-meestega juhtumid. Eesti on üldiselt suurenenud juhtumitega riik, nagu ka Läti ja Suurbritannia ja mujal Skandinaaviamaades. Eestis ei diagnoosita võrreldes naistega gonorröad palju, võrreldes teiste riikidega. Vanuses 20-24 on oluline ülekaal, see vanuserühm on peamine selle haigestumise puhul. Gonorröa raporteerimise trend on kasvas. Üsna võrdselt meeste ja naiste osa tõuseb. Omapära, et kui üldiselt on aastast 2005 tõusutrend gonorröa registreerimisel, siis just Eestis, Lätis, Tsehhis, Bulgaarias, kus oli varem kõrge esinemissagedus, on langustrend raporteerimises.

Süüfilis. Peamised olulised momendid: Euroopas rohkem meeste haigus ja juhud sagenevad, 13% tõus võrreldes 2010. aastaga. Meestel esineb seda 3 korda sagedamini kui naistel. Hakkab liikuma vanematesse eagruppidesse, palju on seda ka homoseksuaalidel. Samas nii sage see pole kui gonorröa osas, kui võrrelda levimust 100 000 elaniku kohta. Rumeenia on siin erand. Kõige enam esineb seda ikkagi 25-34aastastel. Samas ka süüfilise osas on Eesti taas langustrendis.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099