Autor: Siret Trull • 11. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistikaamet uuris kutse- ja kõrghariduse lõpetanute edukusest tööturul

Statistikaamet uuris kutse- ja kõrghariduse lõpetanute keskmist töist brutosissetulekut ning sotsiaalset seisundit tööturul.

Kutse- ja kõrghariduse lõpetanute edukuse hindamiseks kasutas Statistikaamet Eesti Hariduse Infosüsteemi, Maksu- ja Tolliameti, Rahvastikuregistri ja Töötukassa andmeid. Edukuse hindamise peamiseks näitajaks on võetud töine brutosissetulek Maksu- ja Tolliameti andmetel ning inimeste sotsiaalne seisund (töötamine, välismaal elamine, edasiõppimine, vanemapalgal olemine). Seega loodud on unikaalne andmestik, mille alusel saab omavahel võrrelda erinevaid koole ja erialasid.

Analüütik Kaia Kabanen võrdles kutse- ja kõrgharidustasemete lõpetanute kuu keskmist töist brutosissetulekut koolitusalade ja koolide kaupa ning tõdes, et kõikide haridustasemete puhul on kõige edukamad arvutite, transpordi, tehnika, riigi- ja isikukaitsega seotud erialade lõpetajad. „Nende erialade haridus tasub end ära, sest mida kõrgem on haridustase, seda kõrgem on sissetulek. Näiteks arvutiteaduste eriala magistritaseme lõpetanutel on üle 500 euro kõrgem sissetulek kui sama eriala rakenduskõrghariduse omandanutel,“ selgitas Kabanen. „Kutseharidust pakkuvatest koolidest olid edukamad ehk kõrgema sissetulekuga Eesti Mereakadeemia, Tallinna Polütehnikumi, Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakooli, Sisekaitseakadeemia ja Kaitseväe ühendatud õppeasutuste lõpetanud,“ rääkis Kabanen. „Kõrgharidust pakkuvate koolide puhul on vaieldamatult edukamad Estonian Business Schooli, Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooli lõpetanud,“ ütles analüütik.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099