Autor: Siret Trull • 13. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Brokoli aurutamine säilitab köögivilja potentsiaalse vähivastase jõu

On hästi teada, et toiduvalmistamisviis võib muuta köögiviljade vähivastaseid omadusi.

Ristõielised köögiviljad, sh brokoli on ühendi sulforafaan headeks allikateks. Tegemist on taimse ainega, millel on laborikatsetes näidatud tugevaid vähivastaseid omadusi. Siiski on teada, et sulforafaani moodustumiseks on brokolis vajalik ensüüm mürosinaas. Kui see ensüüm on hävinenud, siis seda tervisele kasulikku ühendit ei teki, vahendasid ERR teadusuudised.

Uuringus võrdlesid Illinoisi Ülikooli teadlased keedetud, aurutatud ja mikrolaineahjus valmistatud brokoli omadusi ja leidsid, et kuni viie minutilise aurutamise korral oli allesjäänud mürosinaasi kogus kõrgeim. Samas hävitas juba vähem kui ühe minutiline keetmine või töötlemine mikrolaineahjus enamuse ensüümist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099