Autor: Siret Trull • 28. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ingerainen: perearstindus liigub patsiendikesksuse suunas

Eesti perearstide seltsi juhi Diana Ingeraineni sõnul liigub Eesti perearstisüsteem patsiendikesksuse suunas, kuid see tähendab, et perearstid peavad oma töös arvestama kõikide patsientide vajadusi ja hindama, kelle terviseprobleem on tõsisem ning kes vajab ravi eelisjärjekorras.

"Nii imelik kui see ka ei tundu, siis see ei ole esmane patsiendikesksusest lähtudes, et iga inimene saaks kohe seda, mida ta tahab, sest meie peame arvestama kõiki patsiente ja kõikide patsientide vajadusi," rääkis Ingerainen Vikerraadio saates "Huvitaja", vahendasid ERR uudised.

 Ingerainen selgitas, et perearstiteenuse saamine käib kolmel viisil: telefoni teel, mida inimesed kõige meelsamini kasutavad, e-posti teel või minnakse perearsti juurde kohale. Tema sõnul selgitavad perearstikeskuste administraatorid või assistendid juba esmase küsitlusega välja, kui kiire kellelgi arstile pääsemisega on. Järgmine tase on Ingeraineni sõnul pereõendus. "See on väga kenasti arenenud ja ma võin julgelt öelda, et pöördumistest 40-50% suudab pereõde täielikult lahendada. Nad on spetsialistid, kes õpivad neli aastat kõrgkoolis ja  on võimelised ise hindama terviseseisundit ja läbi viima nõustamist. Loomulikult, me oleme meeskond ja kui pereõde tunneb, et tal on vaja koheselt arstiga konsulteerida või patsient perearstile edasi suunata, siis ta seda teeb. Aga õendustase on hästi oluline," rääkis Ingerainen.  

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099