Mitmetel vitamiinidel ja teistel keemilistel ühenditel, näiteks lükopeenil, on omadus vabu radikaale püüda. Ülimalt reageerimisaltid molekulid tekitavad tõestatult rakkudes kahjustusi. Nende eest ei ole kaitstud isegi rakutuumas leiduv pärilikkusaine. Halvimal juhul võivad kahjustused viia vähi ja teiste tervisehäireteni. Rikkalikult antioksüdante sisaldavate puu- ja juurviljade söömist on seostatud väiksema võimalusega mõne kroonilise haiguse tekkimiseks, vahendasid ERR teadusuudised.
Kaheldavama väärtusega on aga hüpotees, mille kohaselt kujutavad need endas erinevate vähivormide ja haiguste vastu hõbekuuli. Nii on leitud, et päevas toidust saadava E-vitamiini koguse mitmekordistamine ei aita eesnäärmevähki ennetada. Loodetud mõju pole avaldanud ka katsetes, kus üritati vitamiiniga südame- ja veresoonkonnahaiguste riski vähendada.