Autor: Triin Tabur • 10. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa teadlased: tehisjäse annab kompimisvõime

Itaalia, Taani ja Šveitsi teadlased esitlevad uues töös kunstjäset, mis võimaldas üheksa aastat tagasi ilutulestikuõnnetuses oma käe kaotanud taanlasel kompimise teel taas esemete tekstuuri ja kuju tajuda ning näiteks pesapalli apelsinist eristada, vahendas teadus.err.ee.

Kuigi teadlased on teatavat tagasisidet pakkuvaid kunstjäsemeid suutnud ehitada juba pea nelikümmend aastat, on nende poolt pakutavate aistingute detailsus viimastel aastatel kordades kasvanud. Ajakirjas Science Translational Medicine kirjeldatav juhtumiuuring viib selle üksikasjaliku tagasiside reaalajas edastamisega uuele tasemele. Samal ajal kinnitab töö, et aspekti olemasolu võimaldab patsientidel tehisjäsemeid peaaegu ilma treeningu ja juhisteta kasutama õppida.

Lifehand 2 projekti käigus loodud tehiskäe kõõlused suudavad registreerida imepisikest kunstsõrmedele avaldatava mehaanilise pinge muutust sõltuvalt sellest, kuidas need üle puudutatava eseme pinna liiguvad. Kogutav teave saadetakse arvutisse, mis need ajule arusaadavateks elektrilisteks signaalideks tõlgib. Kuna tehiskätt katsetava Dennis Sørenseni vasakusse könti suubuvad närvid olid õnnetusele vaatamata terveks jäänud, polnud elektroode vaja ajju siirdada, vaid piisas nende närvilõpmetesse paigutamisest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099