Autor: Triin Tabur • 10. veebruar 2014
Ainult tellijatele

Euroopa teadlased: tehisjäse annab kompimisvõime

Itaalia, Taani ja Šveitsi teadlased esitlevad uues töös kunstjäset, mis võimaldas üheksa aastat tagasi ilutulestikuõnnetuses oma käe kaotanud taanlasel kompimise teel taas esemete tekstuuri ja kuju tajuda ning näiteks pesapalli apelsinist eristada, vahendas teadus.err.ee.

Kuigi teadlased on teatavat tagasisidet pakkuvaid kunstjäsemeid suutnud ehitada juba pea nelikümmend aastat, on nende poolt pakutavate aistingute detailsus viimastel aastatel kordades kasvanud. Ajakirjas Science Translational Medicine kirjeldatav juhtumiuuring viib selle üksikasjaliku tagasiside reaalajas edastamisega uuele tasemele. Samal ajal kinnitab töö, et aspekti olemasolu võimaldab patsientidel tehisjäsemeid peaaegu ilma treeningu ja juhisteta kasutama õppida.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708