Autor: Siret Trull • 13. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arstide Soome tööle värbamisest on saanud tulus äri

Eesti Terviseameti andmetel töötab põhjanaabrite juures 600 Eestist pärit arsti. Tegelik number võib olla isegi suurem, sest liiklus on tihe ja tõendi välismaal töötamiseks on üldse kokku võtnud 1200 arsti ehk üks neljandik Eesti arstidest.

Nüüdseks on arstide vahendamisest saanud Eestis õitsev tööstusharu. ETV saade "Pealtnägija" leidis, et ainuüksi Tartus tegutseb kuus värbamis- ja vahendusfirmat, kellest viimane avas uksed läinud sügisel, vahendasid ERR uudised.

 Firmad teevad kõik, et lahkumine võimalikult valutuks muuta - huvilistele pakutakse keelekursusi ning Soome minnes on neil kontaktisik, kellelt abi ja nõu paluda. Eestis kodunenud soomlane Petri Puumalainen on staažikaim arstide välismaale värbaja ja väljarentija. Talle kuuluv firma Puumedi, mille kontor asub nooblis büroohoones Tallinnas, osaleb Soomes peamiselt omavalitsuste korraldatud hangetel ja enamasti rendib vastavalt konkursi tingimustele antud piirkonda meditsiinispetsialiste. Firma kontoris Tallinnas töötab 12 inimest, kellest pooled on keeleõpetajad. Puumalainen tunnistab, et värbajad käituvad mõnikord liialt agressiivselt, kuid tema sõnul peaksid sedasi käituma ka Eesti haiglad. "Soomes ka tehakse niimoodi, et haiglad otsivad töötajaid. Kus on siin haiglad, rääkige, kus on Eestis haiglad, kes otsivad töötajaid? Soomes haiglad otsivad: tule meile, tule meile! Soomes ei paku kommi ainult vahendusfirmad, haiglad pakuvad ka," ütles Puumalainen. "Ma arvan, et haiglad peaksid tulevikus olema positiivses mõttes agressiivsed," lisas ta. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099