Autor: Siret Trull • 23. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõtlemisprobleemid võivad tuleneda unearteri ahenemisest

Naastu moodustumisest põhjustatud kaela unearteri ummistumine näib lisaks insuldiriski tõstmisele suurendavat ka mälu- ja mõtlemisprobleeme ning selline olukord vajab ravi.

Töös jälgiti 67 inimest, kel esines sümptomiteta avalduv unearteri ahenemine; seejuures oli patsientide arteri diameeter vähenenud umbes poole võrra. Lisaks olid vaatluse all ka 60 kontrollindiviidi, kel unearteri ahenemist ei ilmnenud, küll aga esinesid riskitegurid, sh diabeet, kõrge vererõhk, kõrge kolesteroolitase ja pärgarterihaigused, vahendasid ERR teadusuudised

Uurides osalejate mõtlemis-, õpi- ja otsustusvõimet, mõttetöötluskiirust ja mälu, leiti, et unearteri ahenemisega inimesed andsid palju halvemaid tulemusi. Nende skoorid olid kehvemad ka motoorsetes ja kiirusülesannetes. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099