Tänavused lõpetajad pigem jätkaksid Eestis

Iga-aastane arstitudengite VI kursuse küsitlus näitas, et ehkki soome keelt õpitakse usinamalt kui varem, on soov jätkata Eesti residentuuris varasematest aastatest õige pisut suurem.

"Võib öelda, et selle aasta lõpetajad on küll paremad soome keele oskajad, kuid soov Eestis residentuuri astuda on jätkuvalt kõrge," rääkis arstiteadusüliõplaste seltsi president Marta Velgan. Osaliselt on see tingitud sellest, et viimastel aastatel on suurenenud residentuuri vastuvõtt (sel aastal võetakse praegustel andmetel vastu 160 inimest, toim). "Küll aga varjutas 2014. aasta lõpetajate kindlustunnet teadmatus residentuuri üldaasta rakendumise osas, mida otsustati sel aastal siiski veel mitte rakendada."

Velgan ise plaanib samuti kandideerida Eestis residentuuri, kuid mis erialale, pole ta veel otsustanud. Soome keele kursustel pole ta käinud, kuid on käinud tööpraktikal Inglismaal ja Saksamaal.

Ta selgitas uuringu kokkuvõtteid tehes, et 2014. aasta lõpetajate seas on soome keelt õppinud 62%. Aasta varem oli see osakaal 49%.  Lõpetajatest 40% olid vastamise hekteks töötanud mõne välisriigi tervishoiuasutuses, neist 36% Soomes. "Üha suurenevat huvi välisriikide vastu näitab ka see, et pea pooled lõpetajatest on VI kursuse arstiabi praktika osaliselt või täielikult sooritanud mõnes välisriigis," jätkas Velgan. "See aga otseselt ei tähenda, et oleks samaaegselt suurenenud nende lõpetajate hulk, kes lõpetamisjärgselt oma karjääri mõnes välisriigis jätkata soovivad."

Postiivne on, et selle aasta lõpetajatest plaanib 75% jätkata pärast arstiõppe lõpetamist residentuuris Eestis. Mullu oli see protsent 74 ja tunamullu 69. Välismaale tööle või residentuuri on plaanis minna 19% lõpetajatest (2013 oli 20%). "Tuletan siinkohal meelde, et vastajate hulgas oli ka välisriigist pärit üliõpilasi," sõnas Velgan. "Kui aga ei lähe soovitu järgi, plaanivad 54% lõpetajatest asuda arstina tööle või astuda residentuuri mõnes välisriigis." Vaid 18% asuks tööle üldarstina kusagil Eestis ja 16% võtaks üldse aja maha ja teeks midagi muud, loetles Velgan.

Ta rõhutas, et lõpetajate sõnul pole välismaale tööle suundumise soovi taga ainult tahtmine rohkem teenida, vaid ka paremad töötingimused, soosivam suhtumine noorarstidesse, arstkonna kollegiaalsus, ühiskonna austavam suhtumine arstidesse ja Eesti residentuuriõppe madalam tase. Lisaks toodi välja võimalust töötada soovitud erialal, pere elukoht on välismaal, teadmatust selle ees, millise eriala residentuuri astuda ja soovitud residentuuri- ja töökoha puudumine Eestis.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.