1. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uut atoopilise dermatiidi ravis maailmas ja Eestis

Kõik teavad atoopilise dermatiidi (AD) tunnuseid: väljendunud ekseematoosne lööve. Käesoleval ajal puudub haigusele täielikku tervistumist garanteeriv ravi. See mõjutab 25% imikutest ja lastest ning levimus üha suureneb. Põhjuseid on erinevaid.

Üle 20% patsientidest on lapsed, kuid see mõjutab märkimisväärselt tervete perekondade elukvaliteeti. Öeldakse, et kui laps ei maga, ei maga peres keegi. Me teame sagedamaid allergeene, ärritajaid ja hormoonmõjusid, lisaks kaasuvaid haigusi. Atoopilise dermatiidi järel võib kujuneda astma, on leitud seost riniidiga. Mõni arst usub, et kui ekseem algab imikueas ja sellele järgnevad hiljem astma ja riniit, on võimalik, et nahahaigus on edaspidiste hingamisraskuste ja hingamisteede allergiliste haiguste eelduseks. See hüpotees pole veel täiel määral tõestust leidnud.

Varakult ilmnenud tunnused vajavad kiiret ravi. Ei saa oodata, kuni ekseem ägedamaks muutub ja laieneb. On andmeid, et varane korralik ravi aitab ära hoida hilisemat astma kujunemist. Allergeeni kokkupuutel nahaga, näit piim või pähklid, võib tekkida immuunreaktsioon ja ülitundlikkus, mis viib allergiani. See on hästi tõestatud areng. Kui allergeen satub organismi suu kaudu, toimub allergeeni esitlemine immuunsüsteemile seedetrakti limaskesta kaudu ning kujuneb välja tolerantsus ehk taluvus. Põhimõtteliselt pole seega allergeeni vältimine varases lapseeas ilmtingimata vajalik.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099