Autor: Violetta Riidas • 21. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-sigaretid aitavad suitsetamist nikotiiniplaastritest paremini maha jätta

Ligi 6000 inimest hõlmanud uuring näitab, et elektroonilised sigaretid aitavad suitsetamist paremini maha jätta kui nikotiiniplaastrid- ja nätsud. Kui nikotiini asendusteraapia abiks võtnutest loobus aasta jooksul suitsetamisest iga kümnes, siis e-sigaretti kasutanute puhul lõpetas suitsetamise iga viies inimene, kirjutas ERR Teadusuudised.  

Elektrooniliste sigarettide täpne mõju pole seadeldiste uudsuse tõttu veel täielikult selge. Oponendid kardavad, et see viib nikotiini tarvitamise kui nähtuse taasnormaliseerumiseni ja võib sillutada teed tubakatoodete pruukimisele. E-sigarettide vaba kättesaadavuse pooldajad leiavad aga, et juba tõrva sissehingamisest tulenevate terviseprobleemide hääbumine vähendab oluliselt ühiskonnale pandavat koormat, rääkimata suitsetamisest loobumise hõlbustamisest. Ent e-sigarettide poolt pakutava eelise ulatus pole teiste teraapiate ees vaatluse alla võetud uurimisaluste väikese hulga tõttu alati avaldanud. 

Uues töös võtsid Briti teadlased aluseks uuringu Smoking Toolkit Study käigus kogutud andmed, mis hõlmasid 2009. aasta keskpaigast kuni 2014. aasta veebruarini esitatud mitmekülgse küsitluse vastuseid. Uuringus osalenud olid eelnenud aasta jooksul üritanud vähemalt korra suitsetamist maha jätta. Neist 59 protsenti kasutas selle juures vaid enda tahtejõudu, iga kolmas võttis appi nikotiiniplaastrid või -nätsud, mil kaheksa protsenti hankis endale elektroonilise sigareti. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099