Autor: Violetta Riidas • 20. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravijärjekorrad – eestlastele olulised, eurooplastele mitte

Eesti elanikud peavad lühikesi ravijärjekordi märksa tähtsamaks kui teised Euroopa inimesed.

Värske Eurobaromeetri uuringu kohaselt arvab ligi kolmveerand Eesti elanikest, et tervishoiuteenuste üldine kvaliteet Eestis on hea. 43 protsenti eestlastest on seisukohal, et tervishoiuteenused on Eestis samal tasemel kui mujal Euroopa Liidus.

 Tervishoiuteenuste kvaliteedi kõige olulisemaks kriteeriumiks peavad eestlased nagu ka teised eurooplased haritud meditsiinipersonali. Kuigi eestlased on tervishoiu kvaliteediga oma riigis üldiselt rahul, ütles koguni 38 protsenti vastanutest, et neil või nende pereliikmetel on tervishoiuteenuseid saades esinenud probleeme, näiteks haiglast saadud nakkusi, valeravi, kirurgilisi vigu, valesti määratud ravimeid. Euroopa Liidus mainis selliseid kõrvalekaldeid vaid pisut üle veerandi inimestest. Vastupidine on aga seis kogetud probleemidest teatamisel. Kui Euroopa Liidus andis kõrvalekalletest keskmiselt teada 46 protsenti patsientidest või nende lähedastest, siis Eestis ainult 30 protsenti. Võrreldes 2009. aastaga on see number siiski seitsme protsendi võrra paranenud. Eurobaromeetri uuring patsiendi ohutuse ja tervishoiuteenuste kvaliteedi kohta toimus eelmise aasta novembrist detsembrini kõigis 28 liikmesriigis. Kui ELi kodanikest veidi üle poole peab tõenäoliseks, et nende riigis võib patsient haiglaravi käigus kahju saada, on Eestis sellisel arvamusel ainult 37 protsenti inimestest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099