Autor: Kadi Heinsalu • 10. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laste diabeet: Liigpuhtus pole hea

Mariliis Pinn, kaasautor

Soome arst ja Helsingi ülikooli professor Mikael Knip usub, et lääne elukeskkond on inimestele liiga puhas ja seetõttu levivad siin haigused, mida harva nähakse arengumaades, kirjutas www.smithsonianmag.com.

Knip üritab Soomes, Eestis ja Venemaal uurida, miks on arenenud riikides rohkem diabeeti kasutades selleks nn hügieeni hüpoteesi ehk liiga puhtas keskkonnas hakkab inimese immuunsussüsteem iseennast ründama. Näiteks on Soomes maailma kõrgeim 1. tüüpi diabeedi haigestumus: igal aastal diagnoositakse 100 000 lapsest 64 diabeet. Ka Eestis kasvab diabeetikute arv jõudsalt. Eestis on vastav näitaja 30  juhtu 100 000 lapse kohta aastas. Alles 1950. aastatel oli Soomes 75% diabeetikuid vähem kui täna.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099