Autor: Kadi Heinsalu • 14. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PERHi apteeker soovitab: mida on diabeetikul apteegi käsimüügist võtta?

PERH apteegi vanemproviisor Tiia Vals annab nõu, mida prediabeetikud ja diabeetikud apteegi kästimüügiletist valida võiksid ja millest niipalju kasu pole.

Kõik diabeediravimid on retseptiravimid. Käsimüügis (KM) on registreeritud ravimeid, mida diabeetikud ka kasutavad, kuid need ei ole otseselt diabeedi ravimiseks. Registreeritud ravimitel on kõrgemad kvaliteedinõuded ja pidev järelvalve ning tõenduspõhine toime võrreldes toidulisanditega.

Käsimüügi ravimitest kasutavad diabeetikud ja prediabeetikud näiteks aspiriini, mida kasutavad kardiovaskulaarse riskiga patsiendid tromboosi profülaktikaks. Tavaline tablett palaviku ja valu raviks on poolegrammine, aga nn. südameaspiriinid on väiksemas annuses (150,100 ja 75mg). Lisatud on sinna ka abiaineid, et natuke parandada imendumist ja kaitsta magu. Aspiriin mõjub teatavasti maole ärritavalt, kuid  väiksemas annuses ja pärast sööki on ta ohtum.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708