Autor: Siret Trull • 23. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õendusabile suunamisel tuleb koostada senisest täpsem saatekiri

Määrusega, mis jõustus 1. juulist, kehtestati uued nõuded  saatekirjale, millega suunatakse patsient koduõendusteenusele või iseseisvale statsionaarsele õendusabiteenusele. Muudatuse eesmärk on parandada iseseisvalt osutada lubatud õendusabiteenustele suunamise dokumenteerimist ning tagada, et iseseisvale õendusabi teenusele suunataks õiged isikud koos piisava informatsiooniga.

Eelnõu seletuskirjas märgitakse, et seni oli saatekirjas (sama mis aktiivravis) kajastuv informatsioon iseseisva õendusabi teenuse osutamiseks ebapiisav. Hooldusravile suunamisel on vaja teistsugust lähenemist kui aktiivravi puhul. Peamine ei ole niivõrd diagnoos(id), kuivõrd vajadused teenuste, eelkõige õendustegevuste järele. On vaja, et suunava arstiga töötav õde hindaks isiku seisundit lähtudes tema vajadusest just õendusabi järele ning arst määraks ravi, nii et iseseisvale õendusabi teenusele suunataks õiged isikud koos piisava informatsiooniga, seisab seletuskirjas.

Esmase õendusabi- ja hooldusvajaduse suudab Eesti Perearstide Selts hinnangul ära hinnata ka arst koostöös õega. Saatekirja täiendamisel on lähtutud põhimõttest, et selle täitmine ei tohi olla liigselt töömahukas, kuid teabe hulk peab võimaldama anda suunaja esialgse hinnangu teenuste vajadusele ja parema alginformatsiooni iseseisva õendusabi osutajale.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099