Autor: Siret Trull • 24. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühing: kohtuvaidlus ei tohiks olla eksperthinnangu andmisel takistus

Eesti Patsientide Esindusühing (EPE) leiab, et seadus peaks lubama Tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjonil (TKE) anda hinnanguid osutatud tervishoiuteenuse kvaliteedile ka siis, kui samas asjas on parasjagu pooleli ka kohtuvaidlus.

Ühing toob ministeeriumile saadetud märgukirjas välja, et vastavalt Tervishoiuteenuste korraldamise seadusele keeldub TKE avalduse menetlemisest, kui samas asjas on olemas jõustunudkohtuotsus või samas ajas toimub kohtumenetlus. EPEni on jõudnud mitmed kliendijuhtumeid, kus TKE on seaduse paragrahvi meelevaldselt kohaldanud ning jätnud patsiendi esitatud avalduse menetlemata põhjusel, et isikuga seoses on toimunud või on pooleli kohtumenetlus, mille vaidluse esemeks ei ole osutatud tervishoiuteenuse kvaliteet. EPE hinnangul ei ole õiguspärane olukord, mil TKE keeldub arvamuse andmisest nt tahtest olenematu ravi kohaldamise menetlusele põhjendusega, et antud asjas on jõustunud kohtuotsus, kui vastava kohtumenetluse esemeks ei ole osutatud tahtest olenematu ravi kvaliteet.

„Tulenevalt juriidilisest määratlusest ei ole TKE otsused Haldusmenetluse seaduse § 51 mõttes käsitletavad kui haldusaktid, vaid kui haldustoimingud 2. Sellest lähtuvalt puudub ka võimalus taotleda Halduskohtumenetluse seadustiku § 37 lg 2 p 1 alusel nende tühistamist. Järelikult on TKE otsus kohtu jaoks kui eksperthinnang, mida vaidluspool võiks esitada mõne fakti tõendamiseks või ümberlükkamiseks,“ leiab ühing.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099