Haapsalus käis HIV-testi tegemas rekordarv inimesi

Reedel sai Haapsalus avalöögi üle-eestiline HIV-testimistuur, mille käigus on kõigil soovijatel võimalik teha tasuta HIV kiirtest.

Mullu testiti Eestis kümne päevaga üle 850 inimesi. Haapsalus oli mullu testitavaid 82, sel aastal aga sada. Tänavu kestab testimistuur vaid kolm päeva, kuid Haapsalu rekord ületati juba paarkümmend minutit enne testimispäeva lõppu. Järjekorras oli siis veel kümmekond inimest, kirjutas Lääne Elu.

 „See on väga hea, sest ilm on palav ja inimesed on rannas,“ ütles Terve Eesti sihtasutuse kommunikatsioonijuht Liina Rüütel. „Kuid meie maskott Billy Boy käis rahvast linnapeal ning rannas kutsumas ning tuldigi end testima.“

Liina Rüütli sõnul testivad end täiesti tavalised inimesed. „Et saada kindlust ja tunda end vabana, kunagi ei või ette teada, millal HIV võib sinuni jõuda,“ selgitas kommunikatsioonijuht.

Meditsiiniõde Ene Villak, kes huvilisi testis, ütles, et kiirtesti tulemuse saab teada paari minutiga.

Testijaid oli Haapsalus igas vanuses, kuid keskmine vanus jäi 24-25 kanti. „Aga oli ka nooremat generatsiooni, lapsevanemad tulid oma 16-17aastaste lastega,“ ütles Rüütel. „Meil on just selle üle kõige suurem rõõm, kui ema tuleb oma tütrega, et mina käisin testimas, sina pead ka end testima hakkama.“

„Seltskond noori sõitsid ratastega Tallinnast Vormsile. Kutsusime neid testima. Ütlesid, et siis tuleme kui te meid pitsakohta juhatate. Testisid ja leidsime neile pitsakoha ka,“ naeris Liina Rüütel. „Väga lahedad noored!“

Eestis on HIVi ja aidsiga lood kehvad. Uute HIV-nakatunute arv võrreldes Euroopaga on meil suurem. Eestis on enam kui 8800 diagnoositud HIV-nakatunut ja hinnanguliselt 3000 inimest, kes ei tea oma HIV-nakkusest. HIV ei levi olmekontaktides.

Terve Eesti Sihtasutus korraldab testimiskampaaniat teist korda. Avalike testimiste eesmärgiks on julgustada inimesi HIV testi tegema ning tõsta täisealise elanikkonna teadlikkust HI-viirusest ja levikust.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.