Autor: Violetta Riidas • 5. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas ebolale on tõesti ka ravim olemas?

Ebola on ülimalt tappev haigus, millele pole teada ei vaktsiini ega ka ühtki toimivat ravi. Selle levikut takistab vaid patsientide kohene isoleerimine. Kuid  niipea kui ilmnes, et kaks ameeriklast on Libeerias ebolasse nakatunud, oli neil kohe kasutada ka eksperimentaalne seerum, mida nad enda peal proovima hakkasid.

Ravimi nimeks on Zmapp ja seda polnud kunagi varem inimese peal testitud. Seerumit on valmistanud USA-s San Diegos tegutsev farmatseutikafirma Mapp Biopharmaceutical Inc. ja kuna jutt on vaid eksperimentaalsest katsetamisest, ei ole ka mingit alust veel väita, et ebolale oleks ravi leitud.

Pigem on olukord niivõrd meeleheitlik, et isegi tunnustatud arstid olid sunnitud leppima testimata ravimi proovimisega. Teadaolevalt on seda seerumit üldse inimeste jaoks valmistatud vaid kolm doosi, ning võib vaid aimata, mis sellise ravimi omahind võiks olla. Varem oli seerumit testitud vaid loomadel ja tulemused olid julgustavad.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099