Autor: Violetta Riidas • 6. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hammastes sisalduv plii võib näidata omaniku geograafilist päritolu

Florida ülikooli teadlaste andmeil võivad hambad rääkida oma omaniku kohta märksa rohkem kui seni arvatud. Nimelt pakuvad hammastes leiduvad jäljed pliist olulisi vihjeid geograafilise päritolu ja rännete kohta, vahendas ERR Teadus. 

Sellised tulemused ilmusid ajakirjas Science of the Total Environment ning võivad olla abiks mitmete keeruliste juhtumite lahendamisel. Leides näiteks tuvastamata ja lagunenud keha, võimaldab plii testimine keskenduda kindlatele geograafilistele piirkondadele.

Sellist saaste signaali võib kasutada, saamaks teada, kust konkreetsed inimesed pärinevad. Plii koosneb neljast isotoobist ning nende variantide hulk kõigub erinevates pinnastes ja maakides ehk seega ka erinevate regioonides.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708