Luubi all ravimid: Edu määrab soodustuse olemasolu

Võrreldes paljude teiste haigustega on diabeedi ravisse tulnud viimasel ajal väga palju uusi ravimeid. Kui I tüübi puhul toimub areng peamiselt tehnilises atribuutikas, mis insuliini manustamise juurde kuulub, siis II tüüpi diabeedi raviks on tulnud mitmeid uusi süstitavaid ja suukaudseid ravimeid. Kui kiiresti uued ravimid arstide poolt n-ö omaks võetakse ja millest see sõltub?

Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) endokrinoloog Anu Ambos tunneb ravimite pika nimekirja üle ainult rõõmu. “Ma olen spetsialist ja mul on hea meel, kui valik on lai,” ütleb ta. Küsimusele, kas ta uusi ja veel suhteliselt vähe tuntud ravimeid ei pelga, küsib ta vastu: “Miks ma peaksin neid kartma? Arst on väga palju lugenud nende kohta. Mina ei karda midagi, mida EMEA (Euroopa Ravimiamet - toim) on pidanud võimalikuks Euroopas turule lasta.” Ambose sõnul tuleb süveneda ja leida nišš, kuhu uus ravim sobib.

Konservatiivne valdkond

Samas on Ambos nõus, et ega kõik arstid uusi ravimeid kohe omaks ei võta. Meditsiin on konservatiivne valdkond igal pool ja Ambos ei tea enda sõnul ühtegi maailma maad ega arsti, kes jätaks kohe maha oma vanad rohud, mida on 20 aastat kasutanud. “Sellist asja ei ole, ja jumal tänatud, ei saagi kunagi olema,” räägib Ambos. Ta lisab, et õppimiskõver on alguses väga väikese tõusuga ja nii see peabki olema.

“Turule lubatakse ravim, millele ravimifirma on uuringud teinud vastavalt nõuetele, aga me oleme näinud seda ju korduvalt, et kui ravimit hakatakse tõepoolest laialt müüma ja kasutama, ilmuvad mõningad kõrval- ja koostoimed, millest ei olnud varem teada,” toob ta välja.

Suurem ravimite valik meeldib ka Eesti Diabeedikeskuse endokrinoloogile Marju Pastile, kelle sõnul vajab iga patsient oma ravikombinatsiooni. “Mida rohkem on ravimeid, seda huvitavam arstile ja kasulikum patsiendile. Kui meil oleks näiteks ainult üks või kaks ravimgruppi, oleksime tegelikult sunnitud seisus. Kui see kombinatsioon aitab, on kõik hästi, aga kui ei, siis oleme lõhkise küna ees ja ei saa patsienti aidata,” räägib Past.

Kombineerimine eeldab tema sõnul ravimite head tundmist. Past on kahe käega uute ravimigruppide ja uute ravimite tulemise poolt. “Samas võin öelda, et vähemalt kogenud arst ei vaheta ravimit välja lihtsalt, et tal huvitavam oleks. Ravim vahetatakse välja ikka põhjusel, et on mingi probleem ja eelmine kombinatsioon ei aidanud,” ütleb ta. Past leiab, et vähemasti endokrinoloogid ei ole väga konservatiivsed.

Patsiendi leiab alati

TÜ Kliinikumi endokrinoloog Vallo Volke tunnistab, et ta on üldiselt üsna konservatiivne ja leiab, et uued ravimid peavad end kõigepealt tõestama. “Kuna diabeedis on väga palju kombinatsioonravi, siis see tähendab, et uued ravimid alustavad oma elu ravialgo­ritmi tagumisest otsast. Mida rohkem andmeid tuleb, seda rohkem ettepoole ta nihkub ja seda selgemaks tema koht raviskeemis saab,” räägib Volke.

Ta toob olulise komponendina välja ka ravimi hinna. “Kui riik kompenseerib ravimit, siis ma hakkan seda kohe kasutama,” ütleb Volke, kelle sõnul on uued ravimid väga kallid ja seega peab otsus olema tõsiselt kaalutud. Samuti on alternatiivid enamasti olemas. Samas ütleb Volke, et alati on olemas patsientide grupp, kellele olemasolevatest ravimitest ei piisa. “Kui ravim jõuab turule, siis tema efektiivsus ja lühiajaline ohutus on ju alati tagatud. Selles mõttes olen ma küll moodsa meditsiini pooldaja, et uusi ravimeid tuleb ka proovida,” ütleb Volke.

Hind on määrav

Uute ravimite hinnast ei saa mööda ka Ambos, kes möönab, et meie turg on väga hinnatundlik ja kõik uus on ikka kallim kui vana. “Uus ravim tuleb kiidulauluga, et on palju parem. Hiljem muidugi selgub, et parem on see mõningatele patsiendigruppidele ja mõnes valdkonnas, kuid hinnalipik on samuti kaks korda suurema numbriga,” nendib Ambos.
Tema meelest pidurdab see ilmselt paljuski ka perearste uusi ravimeid välja kirjutamast.

Täismahus lugu vaata 26. augusti lehest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.