3. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reaktsioon bioloogilisele ravile kasvab

Bioloogiline ravi on viimastel aastatel kiiresti arenev ja üha kiiremini kasvav ravivaldkond. Sarnaselt kasutussagedusega tuleb järjest rohkem teavet ka kõrvaltoimete kohta.

Enamik reaktsioone tekib ravimi suhtes tekkivate antikehade tõttu, sageli on tegemist IgG tüüpi, harvem ka IgE tüüpi antikehade vahendatud reaktsioonidega. Nahatestid koos laboratoorsete antikehade määramisega võivad aidata tundlikku patsienti teistest eristada.

Viis kõrvaltoimete gruppi. Kõrvaltoimeid bioloogilisele ravile saab jaotada suures plaanis viide gruppi. Teatud ravimite kasutamisel võib liigsest tsütokiinide vabanemisest tekkida gripilaadne sündroom (näiteks IFN toimel) või aknesarnased lööbed või siis saab häiritud tsütokiinide tasakaal ja sellest omakorda võivad välja kujuneda immuunpuudulikkuse, autoinflammatoorsed reaktsioonid, atoopilised reaktsioonid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099