Ministeerium: perearstipraksiste omandipiiranguid pole võimalik kaotada

Õiguskantsler Indrek Teder alustas suvel menetlust, et kontrollida, kas perearstipraksistele seatud omandipiirangud on põhiseadusega kooskõlas. Töö- ja tervishoiuminister Urmas Kruuse kinnitas, et ministeerium hetkel probleemi ei näe, piirangud on omandipõhiõiguse ja ettevõtlusvabaduse riivel proportsionaalsed, kirjutas Postimees.

Indrek Teder uurib, miks võib üldarstiabi osutava äriühingu osanik või aktsionär olla üksnes selle äriühingu kaudu tervishoiuteenust osutav perearst või kohalik omavalitsus.

Töö- ja tervishoiuminister Urmas Kruuse vastas sellel nädalal Tederile, et piirangud tagavad kõigile Eestis viibivatele inimestele kättesaadava üldarstiabi. Äriühingu omanikeringi saab lubada need, kes on isiklikult ja vahetult huvitatud kvaliteetse üldarstiabi teenuse osutamisest antud äriühingu tegevuskohas. Perearst, kes on ise praksise osanik või aktsionär, on ka ise huvitatud, et pakutav teenus oleks kvaliteetne, leiab ministeerium.  Piirangud tagavad ka, et perearstipraksise omanik on teiste valdkonna ärihuvidest sõltumatu, teatas Kruuse Tederile.

Ka kohalik omavalitsus üldarstiabi osutava äriühingu omanikuna on oma ülesannete ja eesmärkide kaudu vahetult huvitatud võimalikult kättesaadava ja jätkusuutliku üldarstiabi osutamise tagamisest oma omavalitsusüksuse territooriumil, lisas Kruuse.

Ühtlasi võimaldab perearstide kõrval omavalitsuste lubamine äriühingu omanikeringi paremini tagada üldarstiabi osutamise jätkusuutlikkust olukorras, kus üldarstiabi osutava äriühingu omanikeringis toimuvad muutused.

Kruuse toonitas, et piirangud ei kohaldu nimistuta perearstina tegutsevate arstide tegevusele, seega ei ole need absoluutsed. Ministeerium leiab, et piirangud on proportsionaalsed.

Järelvalvet tervishoiuteenuste osutajatele kehtestatud nõuete täitmise üle teostab terviseamet.

Ameti tervishoiuosakonna menetluses on olnud üks juhtum, mille osas tekkis kahtlus, et üldarstiabi osutava äriühingu omanike ringi kuulub isik, kes rikub omandipiirangut.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.