Autor: Siret Trull • 7. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hammaste tervise kuu juhib tähelepanu kaariesele

Novembris tähistatav hammaste tervise kuu keskendub tänavu võimalustele, kuidas vanemad saavad oma laste hambaid kaitsta kaarieseohu ja teiste hambamurede eest. Üks põhimuresid on kaaries, mille vanemad teadmatustest sageli oma lastele edasi annavad.

Hammaste tervise kuu üks eestvedajaid, Kliinik 32 peaarst Lauri Vahtra märkis, et rahvafolklooris on levinud arvamus, justkui oleksid kehvad hambad päritavad. „Tegelikult on päritavad ainult kehvad või poolikud suuhügieeniharjumused, mis mõjutavad laste hammaste tervist kogu elu. Veelgi enam – sündides ei ole lapsel suus kaariest tekitavaid pisikuid, kuid ta sageli saab need bakterid esimese 12 eluaasta jooksul oma pereliikmetelt. Kaaries on nakkushaigus ning teadliku tervisekäitumisega saaks nakatumist vältida. Siin on lapsevanemal oluline roll,“ rääkis Vahtra.

Kaaries on maailma üks levinumaid nakkushaigusi, mis levib sülje kaudu. Kaariesebakterid kanduvad edasi näiteks nakatunud inimesega sama lusikaga toitu maitstes, ühisest joogipudelist juues või väikelapse lutti oma suus puhastades. Lapse suu mikrofloora kujuneb välja 12. eluaastaks ning selle ajani on ta kaariesebakterile vastuvõtlik. Kaariesekandjateks võivad pidada end kõik inimesed, kellel on kordki elus olnud kasvõi üks hambaauk.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099