22. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wikipedia andmetel on MMS toonud surmajuhtumeid

Wikipedia andmetel on "imeravim" MMS toonud maailmas kinnitamata surmajuhtumeid, millest küll ei saanud kohtuasju, kuid mille seosed "imeravimiga" olid ilmsed. Loomkatsetel on tõestatud pikaajaliste dooside mõju tervisele.

The Guardian on märkinud MMSi kohta, et see on "äärmiselt vastik asi ning arstid soovitavad kõikidel, kellel seda toodet leidub, selle kasutamine viivitamatult lõpetada ja see minema visata. Kanadas keelustati toode pärast seda, kui see põhjustas eluohtliku reaktsiooni." 2009. aasta augustis võttis üks Mehhiko naine, kes reisis koos oma ameeriklasest mehega jahil Vanuatule,  MMSi malaaria vältimiseks. 15 minuti jooksul oli ta haigestunud ning 12 tunni pärast surnud. Saareriigi peaprokurör Kayleen Tavoa ei esitanud süüdistusi, kuna puudusid konkreetsed seadused, mis oleksid MMS-i importi keelanud, kuid ütles: "Kuigi iga juhtumit hinnatakse eraldi, teen ma ettepaneku, et igale isikule, kes tulevikus Vanuatul MMS-i väärkasutab, esitataks süüdistus võimaliku raske kriminaalkuriteo eest. Ükski isik ei tohiks kunagi anda teisele isikule MMS-i ilma selgitamata, mida tarbitakse, ning kirjeldamata tõsiseid terviseriske, mis segu joomisega võivad kaasneda." 2010. aasta mais toimunud uuringu järel, mis näitas, et MMS ületab talutava naatriumkloriti taseme 200 võrra, peatas üks Calgary tarnija lühikeseks ajaks selle turustamise. 2012. aasta veebruari hoiatuses, mille tulemusena suleti üks veebileht, märgiti: "Kanadas ei ole inimestele suukaudseks tarbimiseks heaks kiidetud ühtegi ravimit, mis sisaldab naatriumkloritit."Suurbritannias on Toiduainestandardite Amet samuti väljastanud hoiatuse, mis järgnes algsele organisatsiooni Health Canada hoiatusele ja sarnaselt USA Toidu- ja Ravimiameti hoiatusele, kus märgiti, et "MMS on 28%-line naatriumkloritilahus, mis on ekvivalentne tööstuslikule valgendile. Juhiste kohaselt manustamise korral võib see põhjustada tugevat iiveldust, oksendamist ja kõhulahtisust ning dehüdratsiooni ja vererõhu langust. Kui lahust lahjendatakse juhistest vähem, võib see kahjustada soolestikku ja punaseid vererakke ning põhjustada hingamisprobleeme."Ka lahjemad variandid võivad tekitada kahju, kuigi vähem tõenäolisemalt. Hiljem on Toiduainestandardite Amet oma MMS-i puudutavat hoiatust korranud ja laiendanud seda ka CDS-ile.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099