8. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Everaus: kahjuks me ravime vähi korral kesksugu

Onkoloog Hele Everaus
Foto: Andras Kralla
Eile toimunud vähiravifondi „Kingitud elu“ korraldatud konverentsil „Pahategevus tõmbab rohkem kui heategevus. Kuidas muuta ühiskond omakasupüüdlikust kaasaelavaks?“ ütles Eesti tipponkoloog, doktor Hele Everaus, et kahjuks meditsiin ei arvesta soospetsiifikat ning täna ravime me haigeid kui kesksugu. Ka meditsiin ja meditsiini rahastamine peab muutuma, et saavutada paremaid ravitulemusi.

„Infektsioonid ja nakkused pole kuhugi kadunud – nad on muutunud ravitavateks,” rääkis Hele Everaus. „3000 aastat teame neid haigusi ja ikka veel haiged ootavad meilt rohkem, kui me neile anda suudame." Vähk ei ole „teiste haigus”, jätkas Everaus. Vähk on tõsine vaenlane ja ta kaitseb oma saladust hästi. Vähem on pööratud tähelepanu sellele, et ükski kasvaja ei arene inimesest väljaspool – ta on otseselt seotud oma peremeesorganismiga. Mis on selle roll haigusega hakkama saada? Kuidas peaks meie keha ise võitlema?

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099