20 aastat nõuandetelefoni „Lastearst kuuleb!“ 1599

Täna, 18. novembril kell 13 saavad Tallinna Lastehaiglas kokku lastearstid, kes teevad oma valveid „Lastearst kuuleb!“ kõnedele vastates. Eesti esimene tasuline arstinõuandetelefon, mille algatajaks Tallinna Lastehaigla Toetusfond 20 aastat tagasi oli, peab juubelisünnipäeva ning meenutab juhtumisi, kus on saadud abiks olla.

Tallinna Lastehaigla Toetusfondi juhataja Inna Kramer ütleb, et nõuandetelefon avati 15. novembril 1995. Käivitamiskulud aitas katta tollane AS Eesti Telefon (Elion Ettevõtete AS) 7500 krooniga ja 1997. aastal veel 10 000 krooniga sidekulude katteks. 

„Nõuandetelefonile saavad lapsevanemad helistada iga päev kell 8.00–24.00. Kõneminut maksab 1 euro ning vastajateks on nii haiglas töötavad kui ka pensionieas lastearstid. Telefoni sissetulekust kaetakse esmajärjekorras valvearstide palgad ja telefoni sidekulud, kuid märkimisväärne osa jääb heategevusprojektideks.  

Telefonilastearst ei saa panna diagnoosi, vaid anda tegutsemisnõu. Sageli ei tea lapsevanem, kuidas koduste ravivõtetega alandada palavikku ning toimida kõrvavalu, kõhulahtisuse ja oksendamise korral. Tihti küsitakse vastsündinu või varaealise imiku hoolduse ja toitmise jms kohta, samuti vaktsinatsiooni, õnnetusjuhtumite (kukkumised, põletused), raseda ja imetava ema probleemide kohta. Esmased soovitused on tähtsad, kuid sageli on hädavajalik edasine haige läbivaatus/jälgimine arsti juures – seda kogenud lastearstid ka rõhutavad.“

Kõnede arv on aastate lõikes tõusnud. Kui esimesel viiel aastal saadi aastas keskmiselt 6630 kõnet, siis perearsti süsteemi käivitumisega tõusti üle 10 000 piiri. Telefoniarstide töömaht ei vähenenud ka perearsti nõuandetelefoni avamisega, vaid vastupidi – sissetulnud kõnede arv suurenes hoopis.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.