10-15% alla 13aastaseid ei pruugi leetrite vastu kaitstud olla

Seoses Eestis 12aastase lapse leetritesse haigestumiste juhtumiga uuris Meditsiiniuudised, kui tõhus on leetrite vaktsiin. Selgub, et ehkki esimene vaktsiin tehakse aastaselt, ei mõju see 10-15% lastest. Teise, kaitset kinnitava vaktsiini saavad lapsed alles 13aastaselt.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Martin Kadai selgitas, et leetrite vaktsiini ühe annuse manustamisel lapsele 12–15 kuu vanuselt on vaktsiini efektiivsus 85–90%, st immuunsus ei kujune 10–15%-l lastest. Pärast vaktsiini teise annuse manustamist kujuneb immuunsus 99% lastest.

Samas on tema sõnu teada, et leetrite puhul on võimalik ja lausa tungivalt soovituslik, et kui inimene puutub kokku nakkushaige või nakkuskahtlasega ning ta ei ole teadaolevalt kaitstud haiguse eest (pole haigust läbi põdenud ega ka täielikult vaktsineeritud), tuleks ta hiljemalt 72 tunni jooksul pärast viimast kokkupuudet vaktsineerida.

"Õigeaegne kokkupuute järgne vaktsineerimine suure tõenäosusega väldib haiguse avaldumist," kinnitas ta.

Eesti ravimiinfo andmetel on MMR vaktsiinidel kaks tootjat: GlaxoSmithKline Eesti OÜ (leetrite tekitaja, elus, nõrgestatud + mumpsiviirus, elus, nõrgestatud + punetiste tekitaja, elus nõrgestatud + tuulerõugete viirus, elus, nõrgestatud) ja Sanofi Pasteur MSD SNC (leetrite tekitaja, elus, nõrgestatud + punetiste tekitaja, elus nõrgestatud + mumpsiviirus, elus, nõrgestatud).

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.