Täna lehes: Ülevaade konverentsist Meditsiin 2016

Endine Tapa haigla juht Aivar Kuusik
Endine Tapa haigla juht Aivar Kuusik

Seekordne leht on pühendatud Meditsiiniuudiste konverentsile Meditsiin 2016.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnavõtt oli pühendatud tervishoiusüsteemis kitsaskohtadele ja tulevikuplaanidele.

Eesti Arstide Liidu president Lembi Aug rääkis, et Eesti meditsiinis olevad probleemid ei ole sugugi unikaalsed, vaid sarnaselt "kriibib"üle kogu Euroopa. 

Eesti Haigekassa juht Tanel Ross kinnitab, et nad jätkavad mullu käivitatud arendustega, uuendatakse teenuste loetelu, käivitub uus register ja eelarve kasvab.

Haigekassa Harju piirkonna juht Ado Viik põhjendas geograafilise kättesaadavuse juurutamise printsiipi (inimesi jääb maal üha vähemaks), Confido erakliiniku juht Kadi Lambot rääkis, et nad saavad suurepäraselt ka ilma haigekassa lepinguta hakkama ja Tapa haigla peaarsti Aivar Kuusik selgitas, mida on nende haiglale tähendanud haigekassa lepingutest samm-sammuline ilma jäämine. 

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi president ja 5. kursuse tudeng Siim Rinken rääkis, et arstitudengite praktika-aasta on edukalt käima lükatud. 

Eesti Perearstide Seltsi juht Diana Ingerainen andis ülevaate perearstide töödest, tegemistest ja positsioonist Eesti meditsiinis. Samuti ütles ta, et kõige nõrgemas positsioonis on üksikpraksised. 

Sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna juhataja Triin Habicht juhtis tähelepanu, et esmatasandi arengut ei saa vaadata lahus tervishoiuvõrgustikust tervikuna, seda enam, et vananev elanikkond seab tervishoiukorraldusele uued nõudmised. 

Vestlusringis osalesid Tanel Ross, Diana Ingerainen, Ivo Saarma ja Raul-Allan Kiivet. Vestlus päädis TÜ tervishoiuinstituudi juhi professor Kiiveti mõttearendusega, et olemasoleva rahastamismudeliga edasi liikuda ei saa, kuna see pärsib nii võrgustumist kui ka tervishoiu üldist arengut.

Fookuses
Kardioloogia
Novembris Orlandos toimunud Ameerika südameassotsiatsiooni kohtumisel tutvustati kahte viimase aja olulisemat uuringut hüpertensiooni vallas: SPRINT ja ACCORDION. Kardioloog Margus Viigimaa tõdeb, et kuigi nende uuringute tulemusi ei saa üheselt Euroopa patsientidele üle kanda, pakuvad tulemused hulgaliselt arutlusteemat.

Veri
Tuleviku teaduste Grupp avaldas ajakirjas Future Science OA artikli, mis puudutab nanokandjate ja mikromullide kasutamist ravimite manustamisel trombootiliste haiguste korral. 

Haiglatekkese infektsiooni (HI) teke on seotud arstiabi osutamisega, kuid üks oluline riskitegur on ka patiendi enda tervislik seisund. HI avaldub kas haiglas viibides või pärast sealt lahkumist, kirjutas Piret Mitt oma doktoritööd tutvustavas kokkuvõttes. 

Maks
Meditsiiniteadlaste sõnul võib liigne bakterite hulk soolestikus muuta maksa rasvade töötlemise protsesse ja põhjustada metaboolse sündroomi väljakujunemist. 

Kroonilise B-hepatiidi viiruse (BHV) ravimeetodite metaanalüüsi tulemused lubavad arvata, et tenofoviirdisoproksiilfumaraat (TDF) on kõige tõhusam variant patsientide jaoks, kelle tulemus on positiivne või nehatiivne B-hepatiidi e-antigeeni (HBeAg) suhtes, kuid viimase rühma jaoks võib kasulikuks osutuda ka entekaviiriravi.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.