18. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vähihaigete psühholoogilisest ja sotsiaalsest toetusest

Katrin Raamat, PERHi palliatsiooniteenistuse juhataja
Foto: Raul Mee
Vähi ja teiste tõsiste haigustega kaasnevad valu, jõuetus, liikumisprobleemid. Sage kaaslane on stress ja depressioon. Füüsilise ja psühholoogilise toimetuleku probleemid mõjutavad omakorda sotsiaalset toimetulekut. Inimesed võivad kaotada töövõime ja suutlikkuse täita muid rolle. Ka kirurgilise raviga kaasnevad muutused võimendavad psühhosotsiaalseid probleeme. Kuidas aidata?

Kuigi valdavalt kogevad vähipatsiendid oma arstidelt toetavat ja hoolivat suhtumist, esineb siiski ka suhtlemisraskusi haiguse ja sümptomitega toimetuleku küsimustes, saadakse vasturääkivaid nõuandeid, kogetakse vääritimõistmist ja tõrjuvat suhtumist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708