29. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sagedased antibiootikumite kuurid kasvatavad laste ülekaalulisuse ja astma riski

Tabletid.
Autor: Andras Kralla/ÄP

Hollandi ja soome teadlaste ühistööst selgub soome laste näitel, et korduvad antibiootikumikuurid varajases nooruses seostuvad hilisemas elus kõrgema ülekaalulise ja astma riskiga. Kuigi töörühm ei kutsu antibiootikumidest loobuma, järeldavad nad, et makroliitidena tuntud mikroobe hävitavaid aineid tuleks kasutada senisest läbimõeldumalt.

Uuring põhineb 142 päevases lastehoius käinud 2–7 aasta vanuse soome lapse kohta kogutud andmetel. Lisaks üldisemat sorti sh antibiootikumide kasutamist peegeldavatele terviseandmetele oli teadlaste käsutuses pooleaastase vahega võetud roojaproovid, mis koguti algselt probiootiliste ainete kasulikkust näitlikustava uuringu tarbeks.

''Juhtusime selle peale tegelikult juhuslikult ja märkasime, et nad kasutasid äärmiselt palju antibiootikume, peamiselt kõrvanakkuste raviks. Ja seda väga tihti, meil oli lapsi, kes olid antibiootikumikuuri läbi teinud mitmeid kordi, isegi 20-25 korda. Seda oli nii palju, et ma pidin lihtsalt selle mõju uurima,'' selgitas juhtivautor Willem de Vos Hollandis asuvast Wageningeni ülikoolist.

Artiklit saab täies mahus lugeda ERR Novaatorist.

 

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708