Kuula artiklit
11. märts 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lastefond tasub ajutiselt kliinikumi kogemusnõustamise eest

Foto: SA TÜ Kliinikumi Lastefond
Kuna haigekassa ei tasu kogemusnõustajate teenuse eest, katab SA TÜ Kliinikumi Lastefond 2016. aastal ise täies ulatuses kliinikumi lasteosakondades viibivatele lapsevanematele pakutava kogemusnõustamise kulud.

2015. aastal kattis teenuse osutamise kuludest 75% kliinikum ning ülejäänuga toetas Lastefond. Kuivõrd haigekassa ei tasu kogemusnõustamise teenuse eest ning kliinikumil pole võimalik tänavu seda oma ressurssidest rahastada, ähvaradas teenuse osutamist katkemine. Nii otsustas Lastefond ajutiselt üheks aastaks selle eest tasumise enda kanda võtta, panustades raskelt haigete lastega kliinikumis ravil viibivate vanemate kogemusnõustamisse tänavu 12 500 eurot.

“2011. aastal käivitas Lastefond Swedbanki heategevusprojekti, “Armastan aidata” annetuskeskkonna toel pilootprojektina tänuväärse kogemusnõustajate teenuse, alul lastekliinikus,” selgitab TÜ Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto. Ta lisab, et esiteks oli eesmärgiks pakkuda tuge enneaegse, erivajadusega või rasket haigust põdeva lapse emale ja teistele pereliikmetele. “Haiglas näeme, et eelkõige emad vajavad väga tuge varem sarnases olukorras olnud peredelt. Kahjuks ei ole teenus tänini haigekassa teenuste nimekirjas, see tähendab, et haigekassa selle teenuse eest ei maksa. Oleme tänulikud, et Lastefond paneb taas õla alla ning aitab nii anda julgust ja tuge peredele, kes seda vajavad toetades sellega laste paranemist.”

Lisaks haiglanõustamisele toetab Lastefond 2016. aastal 3500 euroga kogemusnõustamist ka erinevates Tartu linna erivajadustega laste vanemate gruppides.

Lastefondi nõukogu esimehe Küllike Saare sõnul tunneb fond teenuse algatajana teatavat kohustust selle ees, et selle osutamine saaks jätkuda. “Kuna kogemusnõustamine on Lastefondi poolt ellu kutsutud ja oleme näinud omajagu vaeva, et teenus saaks riigi poolt rahastatavaks, siis oli kogemusnõustamise jätkamine TÜ Kliinikumis ja ka Tartu linna erinevates tugigruppides meie jaoks väga oluline ja isiklik teema. Seetõttu otsustasimegi käesoleval aastal kogemusnõustamise rahastamisele õla alla panna,” räägib Saar.

Kogemusnõustamine on Eestis uuenduslik ja vähepraktiseeritud sotsiaalteenus, mille eesmärgiks on aidata inimesi, kes on sattunud kriisiolukorda enda või oma lapse haiguse, trauma, erivajaduse vms tõttu. Teenus aitab inimesel paremini aru saada tekkinud olukorrast, maandada kriisis tekkinud pingeid ning suunata teda kriisist väljatulekul. Kogemusnõustajana töötab inimene, kellel on samalaadne isiklik elukogemus, läbitud kriisikogemus ning nõustamisalane ettevalmistus. Kogemusnõustaja jagab sarnasesse olukorda sattunud peredega oma teadmisi ja praktilisi oskusi, mis aitasid temal raske olukorraga toime tulla.

Lastefond tasub ajutiselt kliinikumi kogemusnõustamise eest
Kuula artiklit

Lastefond tasub ajutiselt kliinikumi kogemusnõustamise eest

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708