Kuula artiklit
Autor: Mirjam Esperk • 11. märts 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riina Raudsiku juhtum lõppes mitme ettekirjutusega

Jüri Tervisekeskus OÜ perearst Riina Raudsik.
Foto: remedyway.ee
Terviseamet viis eelmisel aastal läbi riikliku järelevalvemenetluse Jüri Tervisekeskus OÜ üle, mille raames hinnati tervisekeskuses pakutavate teenuste nõuetekohasust. Järelevalvemenetlus lõpetati Jüri Tervisekeskuse OÜ-le ettekirjutuste koostamisega 21.detsembril 2015. aastal.

Terviseameti järelevalveosakonna vaneminspektori Juta Varjase sõnul tuvastati 23. septembrist – 18. detsembrini läbiviidud menetluse käigus, et Jüri Tervisekeskuse OÜ on läinud vastuollu kolme seadusandliku aktiga:

- Tarbijakaitseseadus § 91 lg 2 , mille kohaselt käsitletakse ohtliku teenusena teenust, mille osutamise viisiga seonduv viga või teenuse osutamisel kasutatava toote konstruktsiooni või koostise puudus või teenuse kohta antud ebaõige, eksitav või puudulik teave võib põhjustada inimese vigastuse, mürgistuse, haiguse või muul viisil ohustada tema tervist;

- Rahvatervise seadus § 12 lg 6, mille kohaselt ei tohi levitada inimese tervist ja elukeskkonda kahjustada võivaid ideid, arvamusi, veendumusi ja muud teavet sõnas, trükis või muul viisil;- sotsiaalministri 18.09.2008 määrus nr 56 „Tervishoiuteenuse osutamise dokumenteerimise ning nende dokumentide säilitamise tingimused ja kord“ § 14 lg 1, mille kohaselt kantakse tervisekaarti tervishoiutöötaja vastuvõttu iseloomustavad andmed, muuhulgas ka patsiendi objektiivne leid.

Terviseamet tugines oma otsuses ka Eesti Arstide Liidu Eetikakomitee ja Tartu Ülikooli Peremeditsiinikliiniku hinnangule.

 "Ameti poolt läbiviidud järelevalvemenetluse raames selgus, et tervisekeskuse kodulehel propageeritakse teenuseid ning selgitatakse haiguste patogeneesi ning ravimeetmeid viisil, mis erineb üldisest tõenduspõhisest meditsiinipraktikast. Esinesid puudused tervishoiuteenuste dokumenteerimisel,“ loetles Varjas leitud puudujääke.

Ka tuvastas terviseamet, et tervisekeskuse juhatuse liige perearst Riina Raudsik kuulus küll Facebooki internetikeskkonnas MMS (Miracle Mineral Supplement/Miracle Mineral Solution) ja DMSO grupi liikmete hulka, kuid kemikaali MMS ei ole Riina Raudsik kunagi inimestele tutvustanud ega andnud selle kasutamiseks ka soovitusi.

 

Mitmed ettekirjutused

Terviseamet tegi Jüri Tervisekeskuse OÜle ka mitmed ettekirjutused, millega kohustati tervisekeskust viivitamatult lõpetama inimese tervist ja elukeskkonda kahjustada võivate ideede, arvamuste, veendumuste ja muud teavet sõnas, trükis või muul viisil levitamine; lõpetama teenuse osutamisel tegevused, mille korral ebaõige, eksitav või puudulik teave võib põhjustada inimese vigastuse, mürgistuse, haiguse või muul viisil ohustada tema tervist ning asuma viivitamatult dokumenteerima kõik tervishoiuteenuse osutamisega, sealhulgas kõrgvererõhktõvega patsientide objektiivsed leiud.

Lisaks ettekirjutusele edastas terviseamet Jüri Tervisekeskusele ka märgukirja, milles juhtis tervisekeskuse tähelepanu sotsiaalministri 15.12.2004 määrusele nr 128 „Tervishoiuteenuste kvaliteedi tagamise nõuded“.

Vaatamata asjaolule, et tervishoiutöötajate resertifitseerimine on vabatahtlik, soovitas amet tervisekeskusel ka esimesel võimalusel korraldada oma perearstide resertifitseerimine Eesti Perearstide Seltsi juures. Samuti tegi amet haigekassale ettepaneku kontrollida Jüri Tervisekeskuse OÜs osutatavate teenuste vastavust üldarstiabi rahastamise lepingus kehtestatud tingimustele ja kehtivate ravijuhiste järgimist.

Riina Raudsiku juhtum lõppes mitme ettekirjutusega
Kuula artiklit

Riina Raudsiku juhtum lõppes mitme ettekirjutusega

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099