18 aprill 2016 13:30

Margus Viigimaa: suremus südame-veresoonkonna haigustesse on vähenenud

Professor Margus Viigimaa.  

Täna pidasid Riigikogus südamekuu raames terviseteemalise loengu südamearst professor Margus Viigimaa ja perearst doktor Eero Merilind. Margus Viigimaa rääkis Eesti inimeste südametervisest ning sellest, kuidas oma südame eest paremini hoolitseda.

„Tänapäeval on paljudel inimestel tekkinud arusaam, et hea tervise jaoks peab vähemalt 3-4 korda nädalas jõusaalis käima ning füüsiline koormus peab olema tuntav,“ sõnas Margus Viigimaa. „Tegelikult piisab sellest, kui harrastada lihtsalt mõõdukat liikumist – täiskasvanu kehaline koormus peaks nädalas olema vähemalt 2,5-5 tundi mõõdukal või 1-2,5 tundi intensiivsel koormusel. Liikumine kiirendab samuti ainevahetust ja aitab normis hoida kehakaalu. Seega pool tundi kõndi iga päev annab lõviosa kehalise koormuse positiivsest toimest!“

„Liikumine on ravimivaba võimalus ülemise vererõhu langetamiseks. Sageli piisab vererõhuhaiguse algfaasis regulaarsest liikumisest, kuid soodne toime vererõhule püsib ainult siis, kui igapäevane liikumine on järjepidev. Kindlasti tuleb silm peal hoida ka toitumisel – Eesti inimese toidulaual on sageli energiarikka toidu üleküllus,“ lisas Viigimaa.

Ülekaalulistel inimestel soovitab südamearst käia regulaarselt ujumas, kuna see ei kurna liigeseid ja annab sobiva koormuse. „Kaalukaotus muudab liikumise kergemaks ning füüsilist koormuse mõõdukas tõstmine on parim viis kaalu langetamiseks, millega kaasneb ka hea enesetunne!“

Viigimaa toob välja, et kui võrrelda 20 aasta tagust aega praeguse olukorraga, siis suremus alla 65aastaste inimeste hulgas südame-veresoonkonna haigustesse on vähenenud üle kahe korra. „Endiselt on meeste suremus ligi 3 korda kõrgem kui naistel, vastavalt umbes 50 ja 150 surma aastas 100 000 elaniku kohta. Mehed peaks tervislikumasse eluviisi ning oma terviseprobleemidesse suhtuma tõsisemalt.“

Loe kokkuvõtet ka perearst Eero Merilinnu tänasest ettekandest. 

Jaga lugu:
Seotud lood
MEDITSIINIUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Meditsiiniuudised igal nädalal enda postkasti.

Meditsiiniuudised.ee toetajad:

Kadi Heinsalu
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Aet Trisberg
Aet TrisbergAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0455
Violetta Riidas
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret Trull
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Karin Tamm
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja Kõrv
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708