Margus Viigimaa: suremus südame-veresoonkonna haigustesse on vähenenud

Professor Margus Viigimaa.
Professor Margus Viigimaa.

Täna pidasid Riigikogus südamekuu raames terviseteemalise loengu südamearst professor Margus Viigimaa ja perearst doktor Eero Merilind. Margus Viigimaa rääkis Eesti inimeste südametervisest ning sellest, kuidas oma südame eest paremini hoolitseda.

„Tänapäeval on paljudel inimestel tekkinud arusaam, et hea tervise jaoks peab vähemalt 3-4 korda nädalas jõusaalis käima ning füüsiline koormus peab olema tuntav,“ sõnas Margus Viigimaa. „Tegelikult piisab sellest, kui harrastada lihtsalt mõõdukat liikumist – täiskasvanu kehaline koormus peaks nädalas olema vähemalt 2,5-5 tundi mõõdukal või 1-2,5 tundi intensiivsel koormusel. Liikumine kiirendab samuti ainevahetust ja aitab normis hoida kehakaalu. Seega pool tundi kõndi iga päev annab lõviosa kehalise koormuse positiivsest toimest!“

„Liikumine on ravimivaba võimalus ülemise vererõhu langetamiseks. Sageli piisab vererõhuhaiguse algfaasis regulaarsest liikumisest, kuid soodne toime vererõhule püsib ainult siis, kui igapäevane liikumine on järjepidev. Kindlasti tuleb silm peal hoida ka toitumisel – Eesti inimese toidulaual on sageli energiarikka toidu üleküllus,“ lisas Viigimaa.

Ülekaalulistel inimestel soovitab südamearst käia regulaarselt ujumas, kuna see ei kurna liigeseid ja annab sobiva koormuse. „Kaalukaotus muudab liikumise kergemaks ning füüsilist koormuse mõõdukas tõstmine on parim viis kaalu langetamiseks, millega kaasneb ka hea enesetunne!“

Viigimaa toob välja, et kui võrrelda 20 aasta tagust aega praeguse olukorraga, siis suremus alla 65aastaste inimeste hulgas südame-veresoonkonna haigustesse on vähenenud üle kahe korra. „Endiselt on meeste suremus ligi 3 korda kõrgem kui naistel, vastavalt umbes 50 ja 150 surma aastas 100 000 elaniku kohta. Mehed peaks tervislikumasse eluviisi ning oma terviseprobleemidesse suhtuma tõsisemalt.“

Loe kokkuvõtet ka perearst Eero Merilinnu tänasest ettekandest. 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.