Millised on ravikulud pagulastele Soomes?

Soome arstide leht Mediuutiset võttis kokku, millised tegevused ja kulud on Soomes seoses pagulastega juba tekkinud.

Päris palju on nakkushaiguseid, vaktsineeritus on puudulik, samuti oleks vaja paljudel hambaid parandada.

Pagulaste vastuvõtukeskustes Soomes käib tõhus uuring infektsioonide suhtes, et ära hoida võimalikke epideemiaid. Turvapaiga taotlejatel võib esineda nakkushaiguseid, mis soomlastele on üsna võõrad. On leitud tuberkuloosi, A-hepatiiti, sügelisi, düsenteeriat. Ka malaariat on leitud. Novembris avastati ühel vaktsineerimata varjupaigataotlejal difteeria. Inimene isoleeriti ruttu ja tema lähikondsed vaktsineeriti.

Asjatundjana loos esinenud arst Paula Tiittala sõnas, et paanikaks pole siiski põhjust. “Me leiame neilt haigusi, sest me monitoorime neid. See näitab, et kontroll on hea,” sõnas ta. Reeglite järgi tehakse igale varjupaigataotlejale tervisekontroll ja vaktsineerimised kahe nädala jooksul pärast riiki saabumist. Sellest tähtajast mindi sügisel üle, kuid suudetakse jälle ajapiirangusse jääda.

Umbes kolmandik pagulaste vastuvõttudest on seotud suutervisega ja viiendik mõne psüühilise probleemiga. Varasemate uuringute järgi on iga kolmas varjupaigataotleja hädas mingi vaimse häirega.

Suutervise probleemid annavad tunnistust pagulaste päritolumaa nõrgast tervishoiukorraldusest. Psüühilised mured on tingitud nii kogemustest selles riigis, kust inimene on tulnud kui ka reisi ja varjupaiga taotlemisega seotust.

Üheks probleemiks on ka dokumendid või õigemini nende puudumine. Viimasel juhul ei saa arstid väga head arstiabi pagulastele osutada, kuna selleks ei ole raha. Siiski on tehtud erand rasedatele ja lastele, et vältida olukordi, kus naine tuleb kiiruga haiglasse sünnitama, kuid tema terviselugu pole arstidele teada.

Soomes tegeleb nn dokumentideta pagulastega Global Clinic vabatahtlike abil Helsingis, Turus, Oulus ja Tamperes. Seal pakutakse ka vältimatut abi. “Meie käsutuses on stetoskoop ja kraadiklaas. Mingeid krooniliste haigete jaoks vajalikke vahendeid, nagu näiteks diabeetikutele, meil ei ole,” rääkis Helsingi Global Clinici kõneisik Jemina Heinonen.

Mediuutistet 
tõlkis Kadi Heinsalu

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.