Kuula artiklit
26. aprill 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nanomeditsiini rakendamine vähiravis on kümnendite kaugusel

Foto: Scanpix/Caro
Snaipiripüss, elu päästvad kullatükid, nanokuulid – kümmekond aastat tagasi kasutatud kõlavatele tiitlitele vaatamata pole sadu uurimusi hiljem endiselt mingit viidet, et tillukestest nanoosakestest võiks saada peatselt vähkkasvajaid tõrjuv imerelv.

Teaduskirjandust analüüsinud töörühm nendib nüüd, et ilma oluliseta muutuseta mentaliteedis ja uuringute fookuses pole edu oodata veel järgmised 30 aastat, kirjutab ERRi Novaator.

''Muidugi ootan ma, et kogukonnas tekib töö peale vastureaktsioon. Terve see artikkel võib välja kukkuda veidi vastuolulisena. Kui guugeldada koos kasvõi mõisteid ''nanoosakesed'' ja ''vähk'', siis näivad kõik leidvat, et nanoosakesed on fantastilised ja kõik on tore. Ma olen nõus, et nende taga olev põhimõte ongi fantastiline, kuid me ei liigu praegu õiges suunas,'' sõnas ajakirjas Nature Reviews Materials ilmunud ülevaate juhtivautor Warren Chan Novaatorile antud intervjuus.

Nanoosakeste vähiravis kasutamist enam kui 15 aasta eest uurima asunud Toronto ülikooli teadlase järeldused põhinevad 232 valdkonda käsitleva töö analüüsil. Chan leidis, et viimase kümne aasta jooksul tehtud katsetes jõudis elusorganismis kasvajarakkudesse keskmiselt vaid 0,7 protsenti teele saadetud osakestest. Seejuures pole näitaja aja jooksul paranenud.

''Kui vaadata meie enda töid, siis oleme lihtsalt eeldanud, et õigesse kohta jõuab 5—10 protsenti osakestest. See tundus loomulik, kuna see tundus olevat niigi tagasihoidlik. Nii olime permutatsioone läbi proovides väga üllatunud, et reaalsuses on see veel suurusjärgu võrra väiksem. Samas pole siis ka ime, et ettevõte ettevõtte järel üritab neid kasutusse võtta, kuid argirakendusteni ei jõuta,'' laiendas Chan.

Täismahus artikkel ERRi Novaatori veebis.

Nanomeditsiini rakendamine vähiravis on kümnendite kaugusel
Kuula artiklit

Nanomeditsiini rakendamine vähiravis on kümnendite kaugusel

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708