Nanomeditsiini rakendamine vähiravis on kümnendite kaugusel

Snaipiripüss, elu päästvad kullatükid, nanokuulid – kümmekond aastat tagasi kasutatud kõlavatele tiitlitele vaatamata pole sadu uurimusi hiljem endiselt mingit viidet, et tillukestest nanoosakestest võiks saada peatselt vähkkasvajaid tõrjuv imerelv.

Teaduskirjandust analüüsinud töörühm nendib nüüd, et ilma oluliseta muutuseta mentaliteedis ja uuringute fookuses pole edu oodata veel järgmised 30 aastat, kirjutab ERRi Novaator.

''Muidugi ootan ma, et kogukonnas tekib töö peale vastureaktsioon. Terve see artikkel võib välja kukkuda veidi vastuolulisena. Kui guugeldada koos kasvõi mõisteid ''nanoosakesed'' ja ''vähk'', siis näivad kõik leidvat, et nanoosakesed on fantastilised ja kõik on tore. Ma olen nõus, et nende taga olev põhimõte ongi fantastiline, kuid me ei liigu praegu õiges suunas,'' sõnas ajakirjas Nature Reviews Materials ilmunud ülevaate juhtivautor Warren Chan Novaatorile antud intervjuus.

Nanoosakeste vähiravis kasutamist enam kui 15 aasta eest uurima asunud Toronto ülikooli teadlase järeldused põhinevad 232 valdkonda käsitleva töö analüüsil. Chan leidis, et viimase kümne aasta jooksul tehtud katsetes jõudis elusorganismis kasvajarakkudesse keskmiselt vaid 0,7 protsenti teele saadetud osakestest. Seejuures pole näitaja aja jooksul paranenud.

''Kui vaadata meie enda töid, siis oleme lihtsalt eeldanud, et õigesse kohta jõuab 5—10 protsenti osakestest. See tundus loomulik, kuna see tundus olevat niigi tagasihoidlik. Nii olime permutatsioone läbi proovides väga üllatunud, et reaalsuses on see veel suurusjärgu võrra väiksem. Samas pole siis ka ime, et ettevõte ettevõtte järel üritab neid kasutusse võtta, kuid argirakendusteni ei jõuta,'' laiendas Chan.

Täismahus artikkel ERRi Novaatori veebis.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.