Uuringus osalemine kui ainuvõimalik ravi

Ravimitootjate Liidu nõukogu esimees ja ravimifirma Roche Eesti juht Kadri Mägi.
Ravimitootjate Liidu nõukogu esimees ja ravimifirma Roche Eesti juht Kadri Mägi.

Ravimiameti statistika näitab, et enim kliinilisi uuringuid tehakse Eestis praegu onkoloogias.

Ravimitootjate Liidu ja ravimifirma Roche Eesti OÜ juht Kadri Mägi ütleb, et onkoloogia areneb praegu väga kiiresti mitte ainult ravimiarenduse, vaid ka oma baasteadmiste poolest.

“Ma arvan, et viie aasta pärast me mõtleme onkoloogiast hoopis teist moodi, kui oleme praegu harjunud,” ütleb Mägi. Praegu uuritakse palju, kuidas immuunsüsteem panna tööle nii, et organism ise hakkaks vähirakku tapma. “Miks inimese organism ei tunne ära, et vähirakk on võõras, kuidas vähk on suutnud immuunsüsteemi üle kavaldada ning mil moel me saame uuesti immuunsüsteemi tööle panna,” räägib ta. Selles valdkonnas on juba ka esimesed ravimid registreerimiseni jõudnud.

Kui palju kaalu võib olla ühel kliinilisel uuringul, ilmestab PERHi teadus-ja arendusteenistuse spetsialisti Marika Allvee lugu patsiendist, kes kaasati paari aasta eest ravimiuuringusse onkoloogias ja kelle teraapia osutus ajaga hästi toimivaks. Nii pikendati tema ravi sel aastal haigla poolt juba kolmandaks aastaks. “Patsiendil läheb hästi,” ütleb Allvee. “Inimene on saanud selle raviga elupikendust, see on hea näitaja.”

PERHi onkoloog-vanemarst Anneli Elme asub sel kevadel juhtima onkoloogia-alast kliinilist uuringut, mille keskmes immuunravi mao-söögitoru vähktõve ravis. Kokku on ta kogu arstikarjääri jooksul osalenud umbes kümmekonnas kliinilises uuringus. “Kui nii eetikakomitee kui ka meie uurijad haiglas tõdeme, et see on uuring, mis on haigete huvides, siis on arstide kohustus seda pakkuda,” ütleb doktor Elme. 

Onkoloogias tähendab see arsti sõnul seda, et patsiendile on võimalik pakkuda potentsiaalselt efektiivsemat ravi kui hetkel kasutusesolev standardravi, mis on kunagi 10–15 aastat varem läbinud kliinilise uuringu ja sellest ajast on ka teave selle ravi efektiivsuse ning ohutuse kohta.“Me teame, et uuritav ravim on vähemalt võrdne standardraviga, aga alati on lootus, et tegelikult on ravitulemus uue preparaadiga parem,” ütleb onkoloog.

Loe pikemalt kliiniliste uuringute teemal 19. aprilli Meditsiiniuudiste paberlehest.
.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.