Lehtmäe: Ravimikulude kasvul on mitmeid põhjuseid

BENU apteek
BENU apteek

Tamro Balti turundus- ja kommunikatsioonijuht Ty Lehtmäe sõnul on ühest vastust, miks kulutused ravimitele kasvavad, kuna tegelikult on hinnadünaamika mõjutajaid mitmeid.

Lühidalt võib seda arengut hinnata kolmes kategoorias – üldine elukalliduse tõus (2006. aastast ligi poolteist korda), ravimite käibemaksutõus 2009. aastal ja ka järkjärguline uute ning kallimate retseptiravimite lisandumine.

Ravimite hinnast rääkides on oluline märkida, et valdav osa müüdud ravimitest (85%) on retseptiravimid. Suurima kasutatavusega on kardioloogiaravimid, samas maksumuselt moodustavad suurima osa onkoloogiaravis kasutatavad ravimid. Just nende viimaste puhul tuleb arvestada, et valdkonnas lisandub pidevalt uusi ja tõhusamaid, erinevate haigusvormide raviks mõeldud ravimeid, mis on reeglina turuletulekul ka kõrgema hinnatasemega.
Mõnevõrra on aastate jooksul kasvanud ka käsimüügiravimite ostmine, mis kajastab inimeste suuremat teadlikkust ja valmisolekut oma tervisemurede korral apteeki pöörduda. Täiendav põhjus seisneb asjaolus, et mõned varasemalt ainult arsti ettekirjutusel väljastatud retseptiravimid on aastate jooksul lisandunud käsimüügiravimite nimistusse.
Apteegis müüdavate muude kaupade puhul on viimastel aastatel näha nende osakaalu kasvu – BENU apteekides on kümne aasta taguse ajaga märgatavalt kasvanud mitmesuguste nahahooldustoodete ja ka toidulisandite müük. Kindlasti on oma mõju siin elatustaseme tõusul ja sellest tuleneval nõudlusel.
Retseptiravimitest ostetakse nii BENU apteekides kui ka ravimiameti statistikale tuginedes turul tervikuna enim kardioloogiaravimeid, millele järgnevad diabeedi ja närvisüsteemi ravimid. Käsimüügiravimitest on enimostetuimad erinevad valuvaigistid ja seedeelundkonna ravimid.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.