Miks on tervikliku tervishoiu konverentsi vaja?

Sisearst Maibrit Loogna.
Sisearst Maibrit Loogna.

Tervikliku tervishoiu teemal kõnelemise peakorraldaja Lääne-Tallinna Keskhaigla sisearst Maibrit Loogna avab Tallinnas juunis toimuva tervishoiukonverentsi tausta.

Milline on seos integratiivse meditsiini ja tervikliku tervishoiu vahel?
Integratiivne meditsiin tähendab terviklikku patsiendikäsitlust, kus ravitakse inimest, mitte ainult haigust. See hõlmab ka lääne konventsionaalse arstiteaduse koostööd täiendmeditsiini aladega. Paljudes riikides, nagu näiteks Ühendkuningriigis ja USAs, kasutatakse konventsionaalsele tõenduspõhisele ravile lisaks toetusravina ka idamaade meditsiini tunnustatud ravivõtteid.

Konverentsi üheks eesmärgiks on soodustada konventsionaalse ja täiendmeditsiini arstide koostööd patsiendi tervenemise huvides. Kuigi näiteks Hiinas on juba pikka aega kasutatud onkoloogiliste haigete toetusravina nii nõelravi kui herbaalmeditsiini, on Lääne ühiskonnas koostöö paljuski jäänud selle taha, et meie arstidel on idamaade meditsiini ravimeetodite ja nende tõhususe kohta vähe informatsiooni. Töötades sisearstina ja samal ajal õppides täiendavalt ka Hiina meditsiini, ma näen, kui palju selline koostöö võiks kõigile osapooltele juurde anda. Võib-olla jõuame ühel hetkel ka Eestis selleni, kus meditsiinitudengid saavad ülikoolis õppida valikainena teisigi ravimeetodeid.

Milliste patsientide puhul võiks integratiivsest meditsiinist kasu olla?
Idamaade meditsiin on väga hea toetamaks lääne konventsionaalset meditsiini krooniliste haiguste ravis ning ka haiguste ennetamisel ja haiguste prodromaalses perioodis, kus meil ei ole veel selgelt diagnoositavat haigust.

Vähki haigestumine suureneb nii Eestis kui ka mujal Euroopas. Onkoloogilise patsiendi käsitlus muutub tänapäeva meditsiinis järjest komplekssemaks. Ravi õnnestumise, ravi kõrvaltoimete vähendamise ja parema elukvaliteedi huvides on oluline edendada dialoogi kõigi vähipatsienti toetavate asjatundjate vahel. Hiina meditsiinis on onkoloogia alal tehtud ka erinevaid randomiseeritud kliinilisi uuringuid, näiteks hiina ravimtaimede kasutamisest kemoteraapiat saavatel patsientidel, millega on saavutatud häid tulemusi ja mis võiksid ka meie arstidele huvi pakkuda.

Rohkem infot konverentsi ja registreerumise kohta leiab siit.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.