23. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks on tervikliku tervishoiu konverentsi vaja?

Sisearst Maibrit Loogna.

Tervikliku tervishoiu teemal kõnelemise peakorraldaja Lääne-Tallinna Keskhaigla sisearst Maibrit Loogna avab Tallinnas juunis toimuva tervishoiukonverentsi tausta.

Milline on seos integratiivse meditsiini ja tervikliku tervishoiu vahel?

Integratiivne meditsiin tähendab terviklikku patsiendikäsitlust, kus ravitakse inimest, mitte ainult haigust. See hõlmab ka lääne konventsionaalse arstiteaduse koostööd täiendmeditsiini aladega. Paljudes riikides, nagu näiteks Ühendkuningriigis ja USAs, kasutatakse konventsionaalsele tõenduspõhisele ravile lisaks toetusravina ka idamaade meditsiini tunnustatud ravivõtteid.

Konverentsi üheks eesmärgiks on soodustada konventsionaalse ja täiendmeditsiini arstide koostööd patsiendi tervenemise huvides. Kuigi näiteks Hiinas on juba pikka aega kasutatud onkoloogiliste haigete toetusravina nii nõelravi kui herbaalmeditsiini, on Lääne ühiskonnas koostöö paljuski jäänud selle taha, et meie arstidel on idamaade meditsiini ravimeetodite ja nende tõhususe kohta vähe informatsiooni. Töötades sisearstina ja samal ajal õppides täiendavalt ka Hiina meditsiini, ma näen, kui palju selline koostöö võiks kõigile osapooltele juurde anda. Võib-olla jõuame ühel hetkel ka Eestis selleni, kus meditsiinitudengid saavad ülikoolis õppida valikainena teisigi ravimeetodeid.

Milliste patsientide puhul võiks integratiivsest meditsiinist kasu olla?

Idamaade meditsiin on väga hea toetamaks lääne konventsionaalset meditsiini krooniliste haiguste ravis ning ka haiguste ennetamisel ja haiguste prodromaalses perioodis, kus meil ei ole veel selgelt diagnoositavat haigust.

Vähki haigestumine suureneb nii Eestis kui ka mujal Euroopas. Onkoloogilise patsiendi käsitlus muutub tänapäeva meditsiinis järjest komplekssemaks. Ravi õnnestumise, ravi kõrvaltoimete vähendamise ja parema elukvaliteedi huvides on oluline edendada dialoogi kõigi vähipatsienti toetavate asjatundjate vahel. Hiina meditsiinis on onkoloogia alal tehtud ka erinevaid randomiseeritud kliinilisi uuringuid, näiteks hiina ravimtaimede kasutamisest kemoteraapiat saavatel patsientidel, millega on saavutatud häid tulemusi ja mis võiksid ka meie arstidele huvi pakkuda.

Rohkem infot konverentsi ja registreerumise kohta leiab siit.

 

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708