Täna algab peavaluteemaline suvekool

Neuroloog Mark Braschinsky.
Neuroloog Mark Braschinsky.

Täna algab Tallinnas Euroopa Peavalu Föderatsiooni (EHF) suvekool, mis on Euroopa mastaabis suuruselt teine peavaluteemaline üritus. 2.–4. juunini koguvad erinevate erialade arstid uusi teadmisi peavalust, mis on kõige sagedasem kaebus arstiabi otsimisel ja arsti poole pöördumisel.

„Peavalu ravivõimalused on arenemas ning hiljuti avastatud uued migreeni mehhanismid on andnud aluse täiesti uute ravimigruppide välja töötamiseks. Maailmas on käimas mitu uuringut, mis hindavad ühe teatud peptiidi (kaltsitoniin-geeniga seotud peptiid ehk CGRP) osalise blokeerimise mõju migreenihoogude ravis ja ennetuses. Aktiivselt arenevad ka elektrilise stimulatsiooni meetodid kobarpeavalu ning kolmiknärvi neuralgia puhul,“ tutvustab Eesti Peavalu Seltsi president, Tartu Ülikooli Kliinikumi neuroloog doktor Mark Braschinsky arenguid peavalu valdkonnas.

„Peavalu uuringud ei lähe mööda ka Eestist – meil on käimas esmaste peavalude levimusuuring. Uuringu tulemusi on oodata aastal 2017 ning see peaks andma meile selge ülevaate peavalude esinemissagedusest. Nii saame tulemusi maailma mastaabis võrrelda ja kasutada oma originaalandmeid tervishoiusüsteemi kulude optimeerimiseks,“ lisab Braschinsky.

Rääkides peavalu valdkonna probleemidest Eestis, toob Braschinsky välja vajaduse parandada koostööd perearstide ning neuroloogide ja peavaluspetsialistide vahel, mis tagaks peavalude parema diagnoosi ning ravi.

„Tallinnas räägitakse kolme päeva jooksul peavalude erinevatest aspektidest - käsitlust leiavad nii kõige sagedasemad esmased peavalud, ohtlikud teisesed põhjused, aga ka mõneti harvemini esinevad, kuid diagnoosimata jäämisel inimese elukvaliteeti märkimisväärselt alandavad ning koguni puuet põhjustada võivad sündroomid. Juttu tuleb ka sellest, kuidas ühe või teise peavaluvormi kahtluse või diagnoosimise korral peaks arst haiget uurima ja ravima,“ räägib Braschinsky. „Tegu on Euroopa tippsündmusega peavalu valdkonnas ning kohal on Euroopa ja Eesti peavaluspetsialistide paremik,“ lisab ta.

2. – 4. juunini Tallinnas toimuval konverentsil osalevad Euroopa Peavalu Föderatsiooni (EHF) president profesoor Dimos Mitsikostas Kreekast, EHF juhatuse liikmed professor Zaza Katsarava Saksamaalt ja professor Vera Osipova Venemaalt, aga ka peavalueksperdid Ria Bhola Suurbritannast ja Ilse de Coo Hollandist.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.