Teadlased: Ülekaal võtab eluaastaid

Ülekaalulised naised.
Ülekaalulised naised.

Kuigi see ei pruugigi tunduda kuigi üllatavana, on siiski hirmutav teada, et ülekaalulisus võib elu koguni kümne aasta võrra lühendada.

Postimees vahendab hiljuti teadusajakirjas The Lancet avaldatud uuring näitab, et ülekaalulisus mõjutab märgatavalt eluiga, vahendab Deutsche Welle. Suurbritannia teadlased uurisid 1970.–2015. aastal kogutud ligikaudu 3,9 miljoni inimese andmeid. Selgus, et üksnes iga teine inimene, kelle kehamassi indeks on üle 40, elab üle 70 aasta.

Uurimistöö ühe autori, Cambridge’i ülikooli teadlase Emanuele Di Angelantonio sõnul elavad mõõdukalt ülekaalulised inimesed (kehamassiindeks 35–39,9) keskmiselt kolm aastat vähem kui nende normaalkaalus eakaaslased. Keskmiselt röövib ülekaal teadlaste hinnangul ühe eluaasta.

Teine töö autor, Oxfordi ülikooli teadlane Richard Peto lisas, et ülekaalulisus on meestele palju ohtlikum kui naistele. Tema sõnul on ülekaalulistel meestel risk enneaegselt surra ligikaudu kolm korda suurem kui naistel. Üks oluline põhjus on tõsiasi, et ülekaalulistel meestel on sama kehamassiindeksi korral naistest suurem tõenäosus haigestuda diabeeti.

Briti teadlaste uuring on seni kõige mahukam ülekaalulisuse ja eluea vahelisi seoseid kajastav uurimistöö. Selle autorid tõestasid ühemõtteliselt, et hiljuti teadusmaailmas laineid löönud väide, nagu kehakaal eluiga ei mõjutaks, on müüt, millesse uskuda ei tasu.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.